Šta moraš da znaš pre nego što odlučiš da smršaš?

Dugo te već muče problemi sa težinom i ne znaš šta više da radiš? Želiš da skineš suvišne kilograme i probaš novu dijetu, ali ne znaš hoćeš li izdržati? Imaš primere ljudi u okruženju koji su smršali, ali i one koji su vratili kilograme? Nadaš se da će izmisliti čarobne tablete za mršavljenje ili način kako da smršaš bez dijete i vežbanja?

Znam tačno kako se osećaš jer sam prošla kroz sve to. Imala sam pomoć nutricioniste i nesebičnu podršku porodice i prijatelja. Ipak, nije sve išlo kako sam očekivala i volela bih da sam neke stvari znala unapred. Ako razmišljaš o dijeti i skidanju kilograma – evo šta moraš da znaš pre nego što počneš.

Zdrava ishrana zahteva više vremena i novca

Jednu stvar moramo odmah da raščistimo. Uravnotežena ishrana nije jeftina i podrazumeva dosta planiranja i drugačiju organizaciju vremena. To znači unos svih sedam grupa namirnica spremljenih na ispravan način. Na tvom stolu će se umesto testa i brze hrane pojaviti povrće, nemasna riba, nekoliko vrsta mesa. Ovo nije jeftino. Zdrava hrana u restoranima mnogo skuplja od nezadrave. Palačinka u kafiću košta 200 do 400 dinara, dok grilovana piletina sa povrćem i salata idu i do hiljadu. Sem toga, moraćeš unapred da razmišljaš o tome kada ćeš, šta ćeš i gde ćeš da jedeš.  Prvih nedelja ćeš većinu slobodnog vremena i energije trošiti na hranu. To je nešto sa čime jednostavno moraš da se pomiriš. Dobra vest je da vremenom postaje sve lakše, a rezultati motivišu.

Nije važno samo šta jedeš, nego kako spremaš i kombinuješ hranu

Šta ako jedeš zdrave namirnice, hraniš se redovno i ne prejedaš se, a i dalje ne gubiš na težini? Onda su sve prilike da nešto radiš kako ne treba.
Važno je kako spremaš hranu. Barena hrana, hrana spremljena na grilu ili ispečena bez ulja je zdravija od hrane pržene i pečene u ulju.
Sirće, obična kuhinjska so, vegeta, brašno, ulje, jaki začini, kari, majonez, pavlaka, kečap i svaki mastan sos su nezdravi. Umesto njih treba koristiti bilje začine, kalijumovu so, limunov sok, senf i maslinovo ulje. Na maslinovom ulju se ne sprema hrana. Ono se dodaje u salatu ili gotovo kuvano jelo. Ne mešaj meso i mlečne proizvode u okviru istog obroka. Pazi na odnos između proteina, masti i ugljenih hidrata. Nema grickalica i slatkih napitaka između obroka.

Promena navika za ceo život

Jedini način da smršaš i ostaneš mršav(a) je da promeniš svoje navike u ishrani. Ovo znači da treba da pronađeš onaj način ishrane čija ćeš osnovna pravila moći da primenjuješ ceo život. Treba ti režim koji ti, posle perioda restrikcije i privikavanja, neće predstavljati veliko opterećenje.
Šta ako krećeš na dijetu da skineš kilažu, a kasnije planiraš da se vratiš pređašnjem načinu života? Učini sebi uslugu i nemoj ni da počinješ dok ne budeš spremna na trajne promene. U suprotnom ćeš stalnim pokušajima i promenama samo naškoditi svom organizmu. Vratićeš kilograme, dodatno usporiti metabolizam i zakopati se još dublje.

Promenu načina ishrane posmatraj kao trajno ulaganje ne samo u izgled, nego takođe u zdravlje i vitalnu starost.

Ljudi će komentarisati, ne uvek pozitivno

I kada imaš bezuslovnu podršku prijatelja i porodice, ljudi sa posla ili fakulteta će komentarisati tvoju promenu ishrane. Naročito ako to ne radiš prvi put. Moguće je i da će misliti da se uzalud trudiš. Ili će ponosno isticati kako su oni, eto, mršavi i bez režima (blago njima!).
Takođe, ljudi će jesti hranu koju ne smeš i nuditi te, očekujući da njima za ljubav prekršiš samo ovaj put. Ključna stvar je da ne obraćaš pažnju na to i ideš napred.
Kako se budu videli rezultati, tako će se osuda i neverica polako pretvarati u podršku i radoznalost. Kako vreme prolazi, polako će prestati da obraćaju pažnju na tvoju ishranu i da te nutkaju.

Nije smak sveta, ako prekršiš dijetu

Previše rigorozna dijeta je veliki šok za organizam. Ona može da te iscrpi i fizički i mentalno i dovede do toga da na kraju odustaneš.
Važno je da prvih nekoliko nedelja jedeš što pravilnije, kako bi se organizam pokrenuo i metabolizam ubrzao. Posle toga možeš ponekad da prekršiš, ljudi smo i ljudski je grešiti.
Nema plakanja nad prosutim mlekom. Nemoj kriviti sebe. Gledaj da taj dan više šetaš i od sledećeg obroka jedi po jelovniku normalno. Ništa se nije desilo, niko nije video, idemo dalje.
Ključna stvar je, naravno, da se jedan prekršen obrok ili loše organizovan dan ne pretvore u nedelju loše ishrane ili trajan povratak starim navikama.

Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Koliko različitih načina za spremanje čaja znaš?

Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost naše kulture da u određeno vreme pijemo čaj i pravimo se Englezi. Vrlo verovatno većina nas i ne razmišlja o tome. Ipak, koliko različitih načina za spremanje čaja znaš? Znaš li uopšte...

Komentari: