U prošlom tekstu pisala o tome šta ljubav prema sebi predstavlja i šta podrazumeva. Sada ću se detaljnije pozabaviti načinima pomoću kojih se može doći do veće samoljubavi. Načini pružanja samoljubavi su višestruki i samo je pitanje koji od njih vama lično najviše leži. Jako je jednostavno, iz široke palete izaberite one koji vam najviše odgovaraju i započnite uzbudljiv projekat rada na sebi.

Načini za samoljubav

Interesantno i značajno je to što su sve to načini koji zavise isključivo od vas. Jedino vi ste odgovorni za sopstvenu sreću i sva moć je u vašim rukama. Zato, odvažite se i preoblikujte sopstveno iskustvo življenja!

Introspekcija

Introspekcija ili samoposmatranje je tehnika posmatranja “samoga sebe”. Ova tehnika nekim ljudima predstavlja prirodnu i spontanu aktivnost koju koriste automatski i stalno uočavaju i tumače sopstvene psihičke sadržaje dok je nekim ljudima strana i ne toliko bliska. Pa ipak, svako može imati koristi od nje jer pomaže ljudima da postanu svesniji svojih želja i potreba.

Introspekcija nam otvara put u dubine sopstvenog bića. Pomoću nje možete da otkrijete na kom nivou je vaša briga o sebi i koliko preuzimate odgovornost za sopstvene postupke. Takođe, pokazuje vam koliko ste u stanju da tolerišete frustraciju i kada je trenutak da stanete, jer svako ima svoje granice izdržljivosti preko kojih ne treba da ide kako ne bi ugrozio svoje mentalno zdravlje.

Introspekcija vam omogućava da spoznate, a potom prihvatite i zavolite, svaki delić svog bića, čak i one manje lepe aspekte. Omogućava vam da se pomirite sa sopstvenom kompleksnošću i lakše prihvatite neizvesnost u svom životu. Jedan od načina praktikovanja introspekcije je pisanje dnevnika i čitanje sopstvenih beleški kako biste objektivnije sagledali sami sebe.

načini pružanja samoljubavi 1

Posvećenost hobijima i interesovanjima

Ovo podrazumeva sve aktivnosti u kojima uživate i tokom kojih se osećate kao najbolja moguća verzija sebe. Hobiji i interesovanja su veoma široka oblast. Spomenimo neke uobičajene: crtanje, pisanje, čitanje knjiga, rekreativne aktivnosti poput trčanja, plivanja, vežbanja, zatim ples, fotografija, šetanje kućnih ljubimaca…

Izbor je skoro neograničen, a vi najbolje poznajete sebe. A možda je upravo sad trenutak da se isprobate u nečem novom? Brojni su načini pružanja samoljubavi pomoću kojih možete rasplamsati lične talente i produbiti svoje kapacitete.

Suština je u tome da odaberete one aktivnosti u kojima uživate i kojima biste mogli da se bavite ceo dan. Ovo je u humanističkoj psihologiji poznato kao flow doživljaj. To stanje podrazumeva potpunu predanost nečemu i izaziva spontanu radost, čak i zanos.

Opustite se

Postoji više načina da se opustite, isključite i odmorite od svakodnevnih napetosti. Jedan od njih je svakako meditacija.

Meditacija nam pomaže da smirimo um i ovladamo sopstvenim mislima, a takođe smanjuje stres i obnavlja telo. Sjajna stvar kod meditacije je to što ne zahteva puno vremena ni truda, a mnogo pruža. Za početak, možete krenuti sa 3 minute dnevno a onda postepeno povećavati, u skladu sa sopstvenim potrebama. Primetićete kako polako stičete kontrolu nad sopstvenim mislima. Suština meditacije je da ispraznimo um i oslobodimo se svih negativnih uticaja. Poznat oblik meditacije je joga.

Postoje i druge tehnike opuštanja: mirišljava kupka, opuštajuća masaža ili nešto treće, nešto vama značajno.

načini pružanja samoljubavi 2

Praktikovanje zahvalnosti

Praktikovanje zahvalnosti je jako moćna tehnika koja će vas podsetiti šta sve vredno i značajno već imate u svom životu. Često zaboravimo na svoja postignuća i mnoge lepe stvari u svom životu jer smatramo da se to podrazumeva. Zahvalnost za sve dobre stvari koje već imamo vraća osmeh na naše lice i podseća nas da nam ne treba puno da bismo bili srećni.

Nadam se da će vas navedeni načini pružanja samoljubavi inspirisati da probudite ljubav prema sebi i iskoristite svaki novi dan na najbolji mogući način. 

 

 

Marija Žmukić

🖊️ Marija Žmukić

U potrazi za svakodnevnim zadovoljstvima osmeh nosim sa sobom.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: