Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost naše kulture da u određeno vreme pijemo čaj i pravimo se Englezi. Vrlo verovatno većina nas i ne razmišlja o tome. Ipak, koliko različitih načina za spremanje čaja znaš? Znaš li uopšte koliko ih ima?
Ovo je već verovatno momenat kada prosečan Balkanac koluta očima i pomisli kako tu nema nikakve filozofije. Nema filozofije, ali ima bar 24 miliona različitih načina da se spravlja čaj. Šta da se kaže, koliko ljudi, toliko ćudi. Da, znamo svi da nas nema baš samo 24 miliona. Ipak, verujem da svako od ovih skoro osam milijardi nema ništa protiv umirujućeg dejstva lepote tople šolje čaja.
Zabavna stvar kod učenja različitih načina pravljenja čaja je što onda obraćamo više pažnje na neku tako malu stvar koja nas čini srećnijim, vežbamo se. Uskoro, bićemo i sami srećniji. Takođe, ono najlepše je što ubrzo možemo zadovoljiti svoju kreativnu stranu i početi da isprobavamo sopstvene načine za spremanje čaja.
Ukoliko te je ovo zainteresovalo i želiš da naučiš različite načine – na pravom si mestu! Naravno, nećemo predstaviti 24 miliona načina, već pažljivo odabrane tako da se slažu sa nečim što većina nas može da uradi kod kuće.
Prvi načina za spremanje čaja – Mistični Tibet i Po cha
Ovo je iznenađenje za naše prostore jer koliko nas očekuje slan ukus čaja? Najverovatnije malo.
Ipak, Po cha se pravi pravi poprilično jednostavno, ali u kućnim uslovima ne baš na originalni tibetanski način. Na primer, nemamo sve uslove i spravice, ali ni mleko od jaka. Ukoliko praviš samo za sebe, odmeriš vode u jednu šolju za čaj. Ova količina vode se prokuva. U trenutku prokuvavanja se stavi jedna kesica crnog čaja ili jedna kašičica listova crnog čaja. Tada ostaviti sve to zajedno da prokuvava još par minuta (do 5). Dodajte i soli na vr’ prsta što se kaže. Inače na četiri šolje ide četvrtina kašičice.
Nakon dodatka soli možete dodati i dve kašike mleka. Kada dodate mleko, skinite čaj sa plotne. Nakon toga potrebno je staviti malo putera (ili margarina, maslaca, svejedno) u posudu koja može da se mućka. To može biti i neka flaša ako nemate ništa drugo. Nakon toga dodaj čaj koji je pripremljen pre. Ovo treba mućkati 3 minuta. Čaj je spreman.