Sve se manje i manje koristi obična telefonija, a na njeno mesto dolaze jeftinija i lakša rešenja. U ovom članku ćemo da izdvojimo najbolje.

1. WhatsApp

messenger1

WhatsApp je jedna od prvih aplikacija namenjena za komunikaciju preko interneta sa smartfona. Postoji od 2010 godine, a prva platforma koje je bila podržana je iOS. Trenutno je najpopularnija aplikacija za četovanje širom planete. Podržavaju se telefonski pozivi, razmena poruka, slika, audio i video snimaka. Sve usluge su besplatne, a jedino što plaćate jeste internet saobraćaj. Ova aplikacija ima više od milijardu aktivnih korsnika. Prema procenama mobilni operateri gube desetine milijardi dolara, jer sve više ljudi preferira korišćenje aplikacija za komunikaciju preko interneta. 2014 godine WhatsApp je kupljen od strane Facebook za neverovatnih 19 milijardi dolara. Podržane platforme: Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry OS, Symbian, Asha i Meego. Takođe, postoji veb interfejs preko kog možete da četujete sa kontaktima.

2. Viber

messenger2

Viber je osnovna konkurencija aplikaciji WhatsApp na ovom tržištu. U poslednje vreme popularnost ovog mesendžera raste. Postoji od kraja 2010 godine. Nudi usluge telefonskih poziva na fiksne i mobilne brojeve po povoljnim cenama širom sveta, telefonske pozive unutar aplikacije, razmenu poruka, i medija fajlova. Poseduje aplikacije za Windows i Mac OS. Ima 250 miliona aktivnih korisnika. Takođe podržava brojne platforme, kao što su: Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry OS i Symbian.

3. Telegram

messenger3

Verovatno najpotencijalniji mesendžer današnjice jeste upravo Telegram. Debitovao je u avgustu 2013 godine. Njegov autor je Pavel Durov, bivši vlasnik najveće socijalne mreže na prostorima Rusije i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza- VKontakte.  Na početku ova aplikacija je bila pre svega namenjena da privuče korisnike ruske socijalne mreže, jer je Pavel bio bukvalno izbačen odande. Ali Telegram su počeli da koriste širom sveta, te je u jednom trenutku imao više korisnika od Facebook Messenger aplikacije. Ključna osobina Telegrama je njegova visoka zaštićenost. Nijedna svetska obaveštajna služba nema pristup četovima i informaciji korisnika, što ponekad zloupotrebljavaju kriminalci. Koristi je oko 100 miliona ljudi. Podržana je razmena poruka i media fajlova. Poseduje aplikacije za Android, iOS, Windows Phone, kao i desktop verzije za Windows i Mac OS. Sve usluge su besplatne

Aleksandar Simić

🖊️ Aleksandar Simić

Osnivač portala Lifehacker.rs. Hvala vam što nas čitate 🙂 Imate pitanje ili možda sugestiju? Pišite nam na e-mail adresu [email protected]

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: