Ovaj popularni događaj nudi za svakog po nešto: od odraslih ljubitelja horora do malih radoznalih ljubitelja slatkiša. Od svake bezazlene zabave, napravi se i neka vrsta nadmetanja pa zato svake godine vidimo sve raskošnije dekoracije i kostime zbog kojih ljudi ne žale ni novac ni trud. Ali kako kreativnost uvek nadmaši unapred kupljen kostim, pokazaće vam sledeći primeri!

Kratka istorija noći veštica

Poreklo Noći veštica vodi nas do drevnog praznika „Samhain“ posvećenog istoimenom paganskom božanstvu koje su poštovali Kelti pre više od 2 000 godina. Kelti, koji su živeli na prostorima današnje Irske, slavili su svoju Novu godinu 1. novembra. Noć pred Novu godinu slavili su „Samhain“.  Verovali su da su mrtvi u to doba tumarali zemljom uzrokujući probleme i uništavajući useve.

Neki su oblačili zastrašujuće kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože, da bi duhovi mislili da su jedni od njih i da ih ne bi dirali. Drugi su nudili slatkiše duhovima kako bi ih odobrovoljili.

Legenda o Džek-o’-Lanternu

hectorturnipfinalreally

Običaj dubljenja bundeva zasniva se na irskoj legendi o kovaču Džeku, poznatom po njegovoj domišljatosti, ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario Đavola tako što mu je ponudio dušu u zamenu za piće i nakon što se Đavo pretvorio u novčić kako bi platio piće, Džek ga je brzo stavio u džep u kojem je bio krst, zbog kojeg se Đavo više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Džeku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Džek ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario Đavola tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao krst, tako da ga Đavo ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Džek umro, nije bio primljen zbog svog grešnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je Đavo i poslao natrag u mrak, a da ga se reši dao mu je komad uglja. Džek je u džepu imao repu, koju je izdubio i stavio u nju ugalj i od tada Džek, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Džek O’Lantern (Džek Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svetova.

8b1a1d3c1e9c90f9842711f649dbc5c7

Mlađa verzija „Edward scissorhands“

Posebno dizajnirani za kolica ove dece, kostimi iz „How to train your dragon"

Posebno dizajnirani za kolica ove dece, kostimi iz „How to train your dragon“

cool-children-halloween-costumes-6

Mlađa verzija Bilbo Bagginsa iz Hobbita

Porodica Adams

pirati

Pirati sa Kariba

van-gogh

Vinsent van Gog

 

crno-beli-film

Crno-beli film

 

Milica Pavlović

🖊️ Milica Pavlović

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: