Najčešće zablude kada je u pitanju teretana

Budući da postoji mnogo zabluda na temu kako do do savršenog izgleda, a za to je kriv veliki broj “stučnjaka” – jer im se mišljenja i teze znatno razlikuju – rešili smo da neke od njih, jednom za svagda konačno opovrgnemo. 

Žene ne treba da dižu tegove

Ovo je tvrdnja od koje polaze mnoge dame. Nažalost, široko je rasprostranjeno mišljenje da će se, ukoliko budu radile vežbe sa tegovima, vrlo brzo “nabildovati” i da će im mišićna masa postati veća. Takođe, ovde nailazimo i na jedno čudno mišljenje – da su te vežbe teške, i da treba da ih rade samo muškarci. Ovo naravno, nije tačno. Da jeste, verovatno bi svi muškarci imali figuru kao Arnold Švarceneger. Jedina razlika koja se može uzeti kao relevantna je ta da se muškarci i žene razlikuju hormonalno (tj. muškarci proizvode više testosterona), i da žene imaju  veći procenat masti u organizmu. Dakle, zbog manjka testosterona u organizmu ženama treba više vremena da dobiju mišićnu masu, a takođe zbog većeg procenta masti, treba im i više vremena da se “izdefinišu”.

Tako da, dame, slobodno tegove u ruke. Trening sa tegovima može uticati na poboljšanje motoričkih sposobnosti (snaga, brzina, izdržljiovst, itd.), a ukoliko je pravilno koncipiran delovaće pozitivno i na kosti, zglobove, tetive, pripoje mišića…

Sagorevači masti – Da li to zaista funkcioniše? »

“Teške” vežbe treba izbegavati jer mogu da dovedu do povreda

Pod teškim vežbama obično se misli na složene vežbe, u toku kojih se pokret izvodi u više zglobova, ili na one vežbe u toku kojih opterećenje stoji iznad kičme. Da pojednostavimo, tu se obično misli na čučnjeve, mrtvo dizanje, razne vrste potisaka za rame, trzaj, nabačaj, i sl.

zablude1

Ove vežbe, pogotovo početnicima, deluju teško, i zato ih neretko izbegavaju, jer misle da postoji povećana mogućnost da se povrede. Budimo realni, svaka vežba može da dovede do povrede. Ukoliko se vežba izvodi pravilno i u opterećenje se odredi na osnovu mogućnosti – opasnosti nema. Napotiv. Nabrojane vežbe su jedne on najefikasnijih za razvoj celog tela, jer aktiviraju više mišićnih grupa istovremeno, poboljšavaju koordinaciju, jačaju sve najbitnije mišiće, a takođe i izazivaju najveći hormonalni odogovor organizma, tako da se motoričke sposobnosti kao posledica izvođenja ovih vežbi poboljšavaju znatno brže. Iz tog razloga ove vežbe ili razne varijante ovih vežbi su nezaobilazne u planu treninga ozbiljnih vežbača i profesinalnih sportista.

Suplementacija – Kreatin »

Kardio trening topi mišiće

Ovo je jedna od najinteresantnijih tema i o njoj se može pisati jako puno. Ipak, da odmah razjasnimo, ova tvrdnja  nema mnogo veze sa istinom.

Kardio trening služi sa poboljšavanje kardio-vaskularnih kapaciteta, izdržljivosti mišića i smanjenje procenata masti u organizmu. Može uticati na smanjenje telesne mase, ali ne i mišićne mase.

U toku kardio treninga se kao dominantno gorivo za proizvodnju energije koriste masti ili ugljeni hidrati, a ne proteini , od kojih su satkani mišići. Koliko god kardio trening trajao, ne bojte se – mišići vam se neće smanjiti. Može samo doći do smanjenja procenta masti, koja će dovesti do toga da vaši mišići budu više izraženi.

Profesionalni bodidilderi u svom treningu često praktikuju i kardio-trening, tako da je jasno da ova tvrdnja nema mnogo osnova. Ukolliko vas zanima da nešto više saznate o tome kako kardio-trening funkcioniše, kliknite ovde.

Suplementacija – Proteini »

Što duži trening to bolji rezultati

Jedna od češćih grešaka je dužina treninga, jer vlada mišljenje da će rezultati doći brže ako je trening duži i teži. Ni ova tvrdnja nije tačnaTrening sam po sebi i nije toliko bitan. On predstavlja vreme u toku kog se na određeni način fizičkom aktivnošću utiče na organizam, da bi organizam na tu promenu odgovorio.

Kako će organizam da odgovori, zavisi od odmora pre i nakon treninga, i ishrane. Samo simbioza ova tri elementa (ODMOR – ISHRANA – TRENING) daje željene rezultate.

zablude2

Ukoliko imate, recimo, fantastičan trening, ali vam je ishrana takva da ne može isti da isprati, pritom vam je odmor između treniga nedovoljan – velika je verovatnoća da ćete se ubrzo povrediti, izgubiti motivaciju ili da ćete početi da opadate u snazi, masi itd.

1h – 1h i 30 min je savsim dovoljno da se izvede trening bilo kog tipa. Organizam posle otprilike 90 minuta intenzivne fizičke aktivnosti, počinje da reaguje tako što “obara” svoje kapacitete.

Crossfit – Specijalnost ni u čemu, izvrsnost u svemu »

Što više trbušnjaka to definisaniji stomak

Ni ovo nije 100% tačno. Većina ljudi će vam reći da za definisan stomak treba da se radi bezbroj trbušnjaka, ali vam na primer niko neće reći da za definisan biceps treba da uradite bezbroj ponavljanja za biceps! Takođe, verovatno ste čuli u teretani od nekih pojedinaca kako rade trbušnjake svaki dan, ali im se isti ne primećuju.

Trbušni mišići su potpuno isti kao i svi ostali mišići i na isti način ih treba tretirati. Vežbama i brojem ponavljanja utičete na njihov rast, snagu i izdržljivost. Možete uraditi 1000 trbušnjaka dnevno, a možete uraditi 100-200. Možete ih raditi svaki dan ili svaki drugi, treći. Kako će se trbušnjaci videti, zavisi isključivo od načina ishrane i procenta masti u organizmu.

Ukoliko vam je ishrana pravilno koncipirana, a vaš cilj smanjenje procenata masti u organizmu, definisani i izraženi trbušnjaci neće biti problem. Međutim, ukoliko ne vodite računa o ishrani, a radite trbušnjake do besvesti, nažalost, rezultat koji želite neće brže doci.

*Ovom prilikom ne želimo nikoga da diskreditujemo. Naprotiv. Želimo da ljude, koji su početnici, zaštitimo od obmane i zablude. Hvala na razumevanju. 

 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Preporučujemo:

Preporučujemo:

Koliko različitih načina za spremanje čaja znaš?

Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost naše kulture da u određeno vreme pijemo čaj i pravimo se Englezi. Vrlo verovatno većina nas i ne razmišlja o tome. Ipak, koliko različitih načina za spremanje čaja znaš? Znaš li uopšte...

Pet stadijuma tuge u romanu “Dani napuštenosti”

  Šta je to "Pet stadijuma tuge"? Model „Kuber-Ross“, poznatiji kao Pet stadijuma ili faza tugovanja je teorija koju je predstavila Elizabet Kubler-Ros u svojoj knjizi „O smrti i umiranju“. Naime, radi se o teoriji da uprkos tome što je tuga individualna stvar,...

Koliko različitih načina za spremanje čaja znaš?

Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost naše kulture da u određeno vreme pijemo čaj i pravimo se Englezi. Vrlo verovatno većina nas i ne razmišlja o tome. Ipak, koliko različitih načina za spremanje čaja znaš? Znaš li uopšte...

Pet stadijuma tuge u romanu “Dani napuštenosti”

  Šta je to "Pet stadijuma tuge"? Model „Kuber-Ross“, poznatiji kao Pet stadijuma ili faza tugovanja je teorija koju je predstavila Elizabet Kubler-Ros u svojoj knjizi „O smrti i umiranju“. Naime, radi se o teoriji da uprkos tome što je tuga individualna stvar,...

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Komentari: