Stigao nam je decembar a sa njim, pored zime, počinje i redovna sezona prehlada (ako već i nije počela). Večita dilema „da li ostati u krevetu ili otići na fakultet/posao“ sa prehladom poprima sasvim nove dimenzije. Iako u tom slučaju imate validno opravdanje, mi ćemo vam dati par saveta kako da „sprečite, da ne biste lečili“ jer je ipak bolje provesti ceo dan u krevetu sopstvenom voljom nego zato što ste prehlađeni.

VOĆE… MNOGO VOĆA…

furit

Poznato je da voće obiluje vitaminom C koji čuva naš imunitet, ali i mnogo drugih vitamina koji će nas učiniti snažnijim i otpornijim na prehladu. Mada ga treba unositi redovno tokom cele godine, sad je „udarni“ termin i vreme za „kljukanje“ voćem.

ČAJ UMESTO KAFE!

tea

Iako deluje nemoguće, trebalo bi umesto litara kafe na dan popiti barem dva čaja! Ukus nije preterano važan, mada se najčešće preporučuju oni od nane i hibiskusa. Čaj će nas zagrejati u ovim hladnim danima a , ako ste poput Engleza, možete ga piti u određeno vreme i sa nekom dragom osobom.

SUPA KAO SASTAVNI DEO RUČKA

soup

Iako je verovatno u većini porodica svakog dana prisutna na stolu, nije na odmet spomenuti je. Ali ukoliko se hranite u menzi, nikako ne preskačite supe – odlične su!

KO SE BOJI LUKA JOŠ…

onion

Uglavnom izbegavamo da ga jedemo kad smo u društvu ili negde izlazimo. Međutim činjenica je da luk spada u grupu namirnica koja doprinosi boljem imunitetu. Crveni luk naročito.

CVEKLA – MAGIČNO POVRĆE

fdsfds

Idealna salata za hladne dane – cvekla! Jača imunitet i važan je činilac u borbi protiv anemije i slabe prokrvljenosti organizma.

LEKOVIMA PROTIV PREHLADE – NIKAKO!

ferveks

Uvek nam je lakše da popijemo neki lek i njime „ublažimo“ ili „sprečimo“ simptome prehlade, ali to nije uvek najbolje rešenje. Poželjno je boriti se protiv prehlade prirodnim supstancama, a farmakološka sredstva upotrebiti samo ako je to neophodno. Osim toga, moguće je da vaš organizam vremenom postane „imun“ na dejstva leka tako da što ga češće upotrebljavate – on manje deluje.

AKO STE BAŠ HC…

vvcx

    Samo pratite ova uputstva i ne možete pogrešiti.

 

Aleksandra Milosavljević

🖊️ Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Oznake: , ,