Saveti i trikovi naših mama i baka su dragocenost. Postoji krupan razlog zašto se prenose s kolena na koleno. Kao i uvek Lifehacker.rs ima rešenje za sve studente koji započinju samostalni život, mlade i neiskusne domaćice, ali i za one iskusne koje su ponešto zaboravile. Predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta naših mama i baka koji mogu spremanje hrane u vašoj kuhinji učiniti efikasnijim i interesantnijim.
1.
Jaja su bitan sastojak većine jela koje spremate, zato bi uvek trebalo proveriti da li su sveža. Postoji vrlo jednostavan trik da to uradite. Sipajte vode u činiju i dodajte malo soli. Spustite jaje u činiju. Ako pluta onda je staro, ako se spusti na dno znači da je sveže i možete ga upotrebiti.
2.
Jaja su idealan doručak, zdrava su, hranljiva i puna proteina, međutim, ljuštenje jaja može predstavljati problem i oduzeti previše vremena. Kuvana jaja ćete lakše oljuštiti ako u vodu u kojoj se bare dodate kašiku soli. Još jedan trik je da, nakon kuvanja, prelijete jaja hladnom vodom što će vam dodatno olakšati posao
3.
Trikovi za dobru liniju i saveti za zdrav život su nam svima omiljeni. Ako vam masnoća predstavlja problem, jaje na oko možete pržiti na kiseloj vodi umesto na ulju ili masti. Ukus će ostati isti, jaja će biti spremna brže, a vi ćete lakše zakopčati omiljene farmerke.
4.
Ništa gore od zagoreleog mleka. Miris se zadržava dugo, a fleke od pokipelog mleka su prava noćna mora. Kako vam mleko pri kuvanju ne bi iskipelo, poštedite svoj živce, nabavite tzv. “čuvar mleka”. Nije skup, izrađen je od vatrostalnog stakla, a izgledom i veličinom podseća na pikslu. Stavlja se na dno posude kako bi onemogućio mleko da prekipi preko ivice.
5.
Imamo odličan trik za sve ljubitelje sira. Stvrdnuti sir omekšaćete ako ga potopite na neko vreme u hladno mleko. Potom ga malo prosušite i tek onda ga servirajte.
6.
Sve češće se susrećemo sa namirnicama koje su prskane različitim hemikalijama, pa je stoga od posebnog značaja njihovo pranje. Trikovi i saveti za to su mnogobrojni. S obzirom da se u kori voća i povrća nalaze svi vitamini, soda bikarbona u kombinaciji sa vodom je odlično antibakterijsko sredstvo kada je u pitanju pranje ovih namirnica.
7.
Nakon više sati pripremanja zagoreo vam je pasulj? Odmah ga prespite u drugu posudu i prekrijte vlažnom krpom koja bi trebalo da upije miris zagorelog.
8.
Njegovi roditelji dolaze na ručak? Fantastično! Oljuštiću krompir, pa ću da izdinstam luk, meso mora da se promeša, samo još da iseckam ovo…o,ne! Krompir je potpuno taman! Mama, koji su tvoji trikovi za spašavanje krompira?
Da oljušten krompir ne bi potamneo, najbolje je da ga držite u hladnoj vodi.
9.
Kada je u pitanju čišćenje crnog luka, retko ko će poželeti da to obavi. Uz ovaj savet više nećete plakati. Potopite luk u toplu vodu i nakon toga secite ga vlažnim nožem na mokroj dasci kako vam ne bi iritirao oči.
10.
Ništa lepše od zdrave i sočne šargarepe. Da bi šargarepa zadržala svoju svežinu, otkinite joj vrh pre nego što je odložite u frižider.
Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi. Pišite nam u komentarima koji su to saveti i trikovi koje ste nasledili od vaših mama i baka