Krađa ili nestanak telefona, danas, predstavlja jedan vid nervnog sloma. Stoga, ukoliko ne želimo da se nađemo u takvim situacijama, neophodno je „instalirati“ preventivne mere. Kao što u srpskom zdravstvu postoji Macura Nada, tako i u svetu android aplikacija postoji jedna, koja brine o svim podacima na vašem uređaju. 

Prvo efikasno rešenje za zaštitu krađu telefona smislila je kompanija Apple. Opcija koja se zove „Find my iPhone“ sprečava da se bilo koji uređaj koji radi na operativnom sistemu iOS pokrene dok se ne unese lozinka vlasničkog identifikacionog naloga. Za razliku od Android-a, iOS je skroz zatvoreni sistem, pa samim tim ne dozvoljava da se tek tako postavi novi sistem i da se izbrišu svi podaci. Kod Androida je malo drugačija situacija, tj. sistem je generalno otvoren i zbog toga svako ko ima malo opširnija znanja može da manipuliše uređajem kako god hoće. Ipak, postoji program koji štiti sve vaše podatke i koji locira vaš uređaj u slučaju nestanka. Zove se Cerberus.

cerberus

 

Cerberus je prva aplikacija za zaštitu Android telefona na čitavom tržištu. Kada ga instalirate, Cerberus preuzima punu kontrolu nad uređajem, što vam omogućava da ga brzo locirate i preduzmete potrebne mere kako bih ga pronašli.

cerberus_1

Instalacija

Prilikom prvog pokretanja aplikacije, moraćete da se registrujete na sistemu. Kada to uradite, Cerberus će vas pitati da mu date pun pristup funkcijama telefona što je i uslov za njegov rad. Posle ovih ispunjenih uslova, preko sajta aplikacije možete da manipulišete telefonom kako god hoćete. Kontrola se vrši preko WiFi konekcije ili putem bežične mobilne veze, a lociranje preko uključenog GPS-a. A evo i opcija koje se nude:

Lociranje i pratnja kretanja: pomoću Google Maps-a možete videti gde se trenutno nalazi vaš uređaj i njegovo kretanje.

Zaustavljanje pratnje: ručno možete zaustaviti pratnju.

Dobijanje svih parametara telefona: odma će te dobiti IP adresu, informaciju o WiFi konekciji i broj telefona koji se trenutno nalazi u telefonu.

Zaklučavanje: unesite lozinku kojom hoćete da zaključate uređaj, i čim to budete uradili niko sem vas neće moći da se koristi telefonom.

Uključivanje alarma sa porukom: uključuje se glasni alarm sa tekstualnom poruku koju ste vi uneli.

Pokazivanje poruke: omogućava da se pošalje tekstualna poruka na vaš uređaj.

Dobijanje liste poziva: ovim možete dobiti listu svih poziva koji su bili obavljeni na telefonu.

Dobijanje svih poruka: ovim možete dobiti sve poruke sa vašeg uređaja.

Okrenuti broj: distanciono telefoniranje na bilo koji broj bez znanja osobe koji poseduje trenutno telefon.

Snimanje: distanciono možete snimiti razgovor sa telefona sa maksimalnom dužinom od 300 sekundi.

Napraviti sliku: aktivacija kamere i distanciono slikanje.

Napraviti snimak displeja: distanciono dobijate aktuelan snimak displeja telefona.

SMS pratnja: ovom funkcijom će vas Cerberus obavešatavati o lokaciji telefona sms porukom na rezervni broj koji ste uneli prilikom registracije.

Skrivanje ili prikaz aplikacije: ovo omogućava da sakrijete Cerberus sa spiska instaliranih aplikacija.

Brisanje podataka: ovim možete sve svoje podatke izbrisati sa uređaja.

Ukratko, Cerberus je veća policija od policije. Pritom, ne utiče na brzinu rada vašeg uređaja.

Aleksandar Simić

🖊️ Aleksandar Simić

Osnivač portala Lifehacker.rs. Hvala vam što nas čitate 🙂 Imate pitanje ili možda sugestiju? Pišite nam na e-mail adresu [email protected]

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu