Kada neko kod nas kaže fudbal, Super liga Srbije, šampion, osvajač kupa, samo su dve asocijacije. Partizan ili Crvena zvezda. Dok ovo čitate i dok se po glavnom gradu raspravljaju, svađaju i tuku ko je verniji navijač i koji je klub bolji, negde na severu naše zemlje neko trenira da bude najbolji. U senci muških igrača, tiho, ali efikasno jedan tim vredno radi i leti do sve viših ciljeva.

Sa željom da doprinesemo razvoju sporta, sportskog duha i zdravog života, predstavljamo ženski fudbalski klub sa severa Bačke, Spartak iz Subotice.Mnogima je smešna i sama misao o ženskom fudbalu u zemlji gde i sam muški fudbal stoji na staklenim nogama. Smešno ili ne, u Spartaku znaju šta rade, možda čak i bolje nego u muškom klubu. Koliko je sve ozbiljno i na profesionalnom nivou videćete u nastavku teksta, ali prvo da vas upoznamo sa samim klubom.

Ženski fudbalski klub Spartak iz Subotice je osnovan 1970. godine i trenutno se takmiči u Super ligi Srbije. Domaćin je na Gradskom stadionu u Subotici koji je trenutno u fazi renoviranja. Golubice, kako je nadimak igračicama ovog tima prave već duži vremenski period sjajne rezultate. Dresovi su plavo beli odakle potiče i nadimak.

Ove sezone su takođe prvak jesenjeg dela šampionata, a ovo su dosadašnja dostignuća:

Sezona 2016/17.  Šampion Srbije
Sezona 2015/16.  Šampion Srbije
Sezona 2014/15.  Šampion Srbije
Sezona 2013/14.  Šampion Srbije
Sezona 2012/13.  Šampion Srbije
Sezona 2011/12.  Šampion Srbije
Sezona 2010/11.  Šampion Srbije
Sezona 2009/10.  Vice šampion Srbije
Sezona 1974/75.  Šampion SFR Jugoslavije
Sezona 2017.  Pobednik Kupa
Sezona 2016.  Pobednik Kupa
Sezona 2015.  Pobednik Kupa
Sezona 2014.  Pobednik Kupa
Sezona 2013.  Pobednik Kupa
Sezona 2012.  Pobednik Kupa
Sezona 2011.  Finalista Kupa
Sezona 2016/17.  Učesnik Kvalifikacija (2. mesto)
Sezona 2015/16.  1/16 finala, Eliminacije – VfL Wolfsburg (GER)
Sezona 2014/15.  Učesnik Kvalifikacija (2. mesto)
Sezona 2013/14.  1/16 finala, Eliminacije – FC Rossiyanka (RUS)
Sezona 2012/13.  1/16 finala, Eliminacije – FC Göteborg (SWE)
Sezona 2011/12.  Učesnik Kvalifikacija (2. mesto)
Ovo su zaista rezultati vredni pažnje, a kako se do njih stiglo? Vredan rad, naporan trening, talenat i zalaganje su samo deo i ako iza ekipe ne stoje odgovorni ljudi sa stavom, jasnim ciljem i čvrastim karaktrerom od rezultata nema ništa. 

Kako je sve počelo?

Na inicijativu Ivana Korponaića radnika fabrike Željezničar, firme koja se bavila proizvodnjom teksila i šivenjem odeće, 20. maja 1970. godine osnovan je ženski fudbalski klub „Željezničar“ iz Subotice. Sedište kluba se nalazilo preko puta najstarijeg fudbalskog kluba u Srbiji FK Bačka 1901. Prvi treninzi su održavani na stadionu FK Bačka. Igračice su bile mahom radnice konfekcije Željezničar. Ubrzo je u čitavoj zemlji nastao veći broj klubova i osnovana je fubalska liga za žene, a Željezničar je bio šampion. U kasnijim godinama dolazi do promene imena i mesta treninga i 2010. godine Spartak kreće sa pisanjem nove istorije u ženskom fudbalu.

Kako to danas funkcioniše?

Glavni u klubu su braća Arsić, Bojan i Boris, koji su se dugo godina aktivno bavili sportom. Uspeli su da jedan mali klub, iz malog grada dovedu među samu elitu ženskog fudbala. Stipendije, profesionalni ugovori, bonusi za pobede, za postignute golove, svakodnevni treninzi i visoka disicplina vlada u Spartaku. Dešavalo se nekoliko puta da sa igračicama bude prekinut ugovor zbog nepoštovanja kluba. Ipak svi zajedno čine jedan jak kolektiv koji stalno pomera granice.
Subotičanke su ove sezone uspele da se plasiraju među trideset i dva najbolja kluba u Evropi, odnosno da se kvalifikuju u Ligu šampiona. Poražene su od Bajerna iz Minhena, ali bez obzira na poraz i sam ulazak među klubove koji imaju milionske budžete je više nego veliki uspeh. Malo se o tome govorilo jer kao što smo i rekli sama pomisao na ženski klub izaziva smeh među mnogima još uvek. 

Za sada bez pravog rivala

Dominacija u domaćoj ligi je više nego očigledna, ali je to mač sa dve oštrice jer ovim devojkama nedostaje adekvatan rival. Nedostaju utakmice i kvalitetna liga. Za njih je svaki meč kao trening i rezultati su uglavnom dvocifreni u njihovu korist. Taj loš kvalitet rivala se najbolje vidi na velikoj pozornici Evrope gde je Spartak bio taj klub čija se mreža tresla na svakih nekoliko minuta. Klub nije kriv što je liga takva kakva jeste. I njima bi išlo u korist da je liga veća i da su timovi izjednačeni.
Spartak je trenutno liga za sebe. Dok drugi igraju gotovo amaterski, on uz sve što je već navedeno imaju u svojim redovima i reprezentativke stranih zemlja, pa čak i iz Afrike.
Spartak ima i kvalitetnu školu fudbala u kojoj trenira oko sedamdeset devojčica uzrasta od 7 do 18 godina. U zavisnosti od talenta i truda devojčice dobijaju priliku da se dokažu, a mnoge su baš iz Spartaka nastavile karijeru u klubovima širom Evrope. O svim detaljima se možete informisati na društvenim mrežama kao i na zvaničnom sajtu kluba.
Nama ostaje jedino da trenerima i igračicama poželimo što više uspeha. Da na svim tabelama budu prve i da svako u Srbiji, a i šire zna odgovor na pitanje ko su Plave Golubice.
Milan Janković

🖊️ Milan Janković

Još uvek neopredeljen da li rođen suviše kasno ili suviše rano. Nosi masku zrele osobe, a ispod nje se druži sa Petrom Panom. Sanjar, nostalgičar i borac za više krema u kroasanu.