Proleće je stiglo, a lepo se približava. Sezona slavlja jela i pića već je daleko iza nas. Ukoliko je neki od ovih oblika hedonizma ostavio posledice na vaše telo, u vidu par kiligrama viška, vreme je da ih se otarasite. Predstavljamo vam 5 saveta koji vam mogu poslužiti ukoliko želite da leto dočekate u top formi.

Ovi saveti pored toga što vas mogu dovesti do lepe linije, svakako utiču i na poboljšanje zdravstvenog stanja pojedinca.

Rasporedite obroke

Podelite svoje obroke na 4-5 manjih obroka. Da li će to biti tri obroka i dve užine, ili pet manjih konretnih obroka, proteinski sejkovi i sl. u cilju zamene obroka – nije bitno. Veći broj obroka će dovesti do ubrzanja metabolizma a samim tim do veće potrošnje kalorija. Ovakvim unnosom hrane osećaj gladi će nestati a uz to ćete olakšati i funkcionisanje sistema za varenje.

Nemojte se prejedati

Rasporedite obroke tako da ne budu preobilni. Obilni obroci će dovesti do toga da se metabolizam uspori. Takođe, nije poželjno da unosite velike količine hrane neposredno pred spavanje. Ujutru je sasvim u redu imati jači doručak, jer se kalorije unete ujutru sagorevaju u toku celog dana. Tada možete jesti i hranu bogatiju ugljenim hidratima. Izbegavajte velike količine ugljenih hidrata pred spavanje. Umesto njih, neka obrok bude bogat proteinima. Trudite se da ne jedete 2 sata pred spavanje.

leto

Izbacite ili smanjite unos štetnih namirnica

Jednostavno – neka u vašoj ishrani budu zastupljene namirnice visoke nutritivne a niske kalorijske vrednosti. Slatkiši, grickalice, testo, začinjena hrana kao i hrana koja se sprema sa mnogo ulja, gazirani sokovi, mesne prerađevine i slične namirnica navedenog tipa (junk food)  imaju u sebi jako malo nutritijenata, a pune su šećera, začina, i ostalih stvari koje imaju jako visoku kalorijsku vrednost. Dakle – voće, povrće, meso, mleko, mlečni prozvodi, barena hrana, i hrana bez mnogo začina će dovesti do toga da se pre svega osećate mnogo bolje i puni elana.

Pokrenite se

Treninzi, rekreacija ili nešto treće- stvar je izbora. Teretana, bazen, džoging, fitnes programi, šetnje, mali fudbal, vožnja bickla, odlazak ili kretanje u prirodi – efekat je isti. Umerena fizička aktivnost u trajanju od sat do sat i po, 3-5 puta u toku nedelje, će i te kako blagotvorno uticati na vaš izgled. Pored izgleda koji nam je da se ne lažemo svima najbitniji, fizička aktivnost utiče na celokupno zdravstveno stanje. 

Budite istrajni

Ništa se ne dešava preko noći. Imajte na umu da je ogranizmu potrebno malo vremena da se adaptira na promenu načina ishrane i povećanu aktivnost. U roku od dva do tri meseca možete na ovaj način skinuti bar 5-10 kg. 

Nemanja Antonić

🖊️ Nemanja Antonić

Fitnes instruktor i veliki ljubitelj Živana Raˇosavljevića.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu