Želite da osetite čari prave beogradske kafane gde je kvalitet i vaš osmeh na prvom mestu? Predstavljamo vam nekoliko mesta gde ćete zasigurno uživati u prijatnom ambijentu, specijalitetima i svemu onome što razlikuje jednu srpsku kafanu od evropskih standarda – a to je pre svega domaćinska atmosfera karakteristična za srpsku tradiciju.
Eko – etno restoran Zlatar pravi je izbor za sve one koji vole da provode vreme u ambijentu po uzoru na srpski folkor i običaje. Osim domaće kuhinje restoran je poznat i po zavičajnim specijalitetima iz okoline Mileševe, ispod planine Zlatar. Kvalitet hrane je zagarantovan, s obzirom da se namirnice svakodnevno dobavljaju iz zlatarskog kraja. Večeri su često ispunjene živom muzikom, a katkad ceo doživljaj upotpunjuje i igra narodnog ansambla.
Jedna od kultnih kafana koja sabira različite tipove beogradskog življa. “Mesto na kome se ukrštaju boemski i savremeni Beograd, gradsko i prigradsko, starogradsko i urbano”. Za svoje tri decenije postojanja, restoran Tabor i dalje uspešno povezuje različite svetove zajedničkom ljubavlju prema srpskim specijalitetima. Momo Kapor je svojevremeno pisao : “Tabor je postao neka vrsta hrama ili gastronomskog muzeja, gde je moguće svom gostu, strancu, u toku jedne noći predstaviti skraćenu verziju nacionalne kuhinje”.
“Gurmanski raj zove se zavičaj”. Krilatica poznatog srpskog pesnika, Ljubivoja Ršumovića, sa sigurnošću možemo reći da se odnosi i na ovo mesto. Etno ambijent, nacionalna kuhinja i veoma prijatno osoblje učiniće sve da se osećate kao kod kuće. Ako vam je stalo da prijatelj iz inostranstva oseti duh i gostoljubivost našega naroda, onda je ovo pravo mesto za vas! Sve što se očekuje od vas jeste da uživate!
Još jednu od kultnih kafana posećivao je i pominjao često veliki boem Momo Kapor. Naime, kao česti gost, Momo Kapor je imao tu čast da 1991. godine proglasi kafanu otvorenom. Ovo mesto se svakako da pohvaliti jedinstvenim specijalitetima iz zavičajne Hercegovine i matične Srbije. “Ovde ćete sigurno pojesti najbolji raštan u prestonici (biljka iz porodice kupusa koja raste u južnim predelima Hercegovine i Dalmacije, kuva se sa mesom i izvorni je specijalitet tog područja), zatim tu su i sir iz mješine sa krtolom kuvanom na bilećki način, hercegovačka pršuta i zubački sir”. Očekuju vas i sjajna hercegovačka vina!
Relativno nov restoran Gradska, zbog autentičnog izbora i kvaliteta hrane iz topličkog okruga Srbije, slobodno se može uvrstiti u kategoriju pravih srpskih kafana. Planinska jagnjetina u mleku sa vrganjima i klekom, kosanička jagnjetina sa ruzmarinom, toplička janija samo su neki od specijaliteta, koje kada čujete ne može da vam ne pođe voda na usta. U samom srcu starog dela Beograda, Gradska se ističe domaćinskom atmosferom i prijatnim ambijentom koji je dosta svedeniji od tzv. etno – restorana, ali je upravo u tome i čar. Gradska je prava gradska kafana, gde je lepota u jednostavnosti duha onoga što vas okružuje. To je kafana koju čine ljudi i gde svako ostavi po neko sećanje.
Ako se nalazite u samom centru grada, nikako nećete pogrešiti ako svratite kod Mikana na nešto “sa kašikom” ili na jedan od najboljih roštilja u gradu. Vrhunska ugostiteljska usluga, ljubaznost osoblja i prijatna atmosfera učiniće da se nanovo vraćate onima koji vas nikada neće izneveriti kada je u pitanju kvalitet. U sklopu restorana je i “fast food”, pa ako ste u žurbi, nije vam na odmet ukusan ručak s’nogu!
Ako vam se svideo članak, na sličnu temu možete pročitati:
Beogradski pabovi – preporuka (I deo)
Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.