S obzirom da smo u prošlosti izbacili članak top 15 najposećenijih destinacija, odlučili smo da sada napravimo jednu malu diverziju, te vam tako predstavljamo mesta sa najmanjim turističkim prometom. Krenimo redom. 

Komori

komori

Ova ostrva se nalaze između afričkih država Mozambik i Madagaskar. Skoro svaki turista koji poseti ovu ostrvsku državu, ostaje fasciniran egzotičnom florom i faunom (životinje, aktivni vulkan, plaže, korali…). Dobro je razvijena mreža hotela i apartmana. Ukoliko želite da posetite ova ostrva, moraćete da presedate u Parizu ili Dubaiju, jer samo oni lete za Komori tokom čitave godine.

Kiribati

kiribati

Kiribati se nalaze u centru Tihog okeana. Najbliže naseljeno područje su Havai do kojih je potrebno 6 sati leta avionom. U ovoj zemlji živi približno 100 hiljada ljudi, a na godišnjem nivou ovu destinaciju poseti oko 5 hilada turista. Razlog tako male posećenosti jeste velika udaljenost, loša avionska veza, i slabo razvijen turistički biznis. Intersantno je to da ako poletite sa Kiribatija za Honolulu, prilikom poletanja će biti utorak ujutru, a nakon 6 sati leta za Honolulu stižete  u sredu. 

Montserat

montserat

Ovo je malo ostrvo ima površinu od 102 km². Nalazi se u Karipskom moru. Na njemu živi svega 5 hiljada ljudi, a na godišnjem nivou ga poseti oko 10 hiljada turista. Nekada je ova destinacija bila izuzetno interesantna za putovanje. Međutim 1995. godine se probudio vulkan pod nazivom Sufrier Hils, koji je uništio glavni grad ostrva- Plimut. Zbog ovih okolnosti, doći do ovog ostrva je izuzetno teško, kako fizički tako i finansijski. 

Sao Tome i Prinsipe

saotome

Ovo ostrvo se nalazi u Africi i poseduje status najmanje zemlje u kojoj se govori portugalski jezik. Naseljava ga 200 hiljada ljudi. Godišnje ga poseti tek nekoliko hiljada turista. Razlog zbog toga nije velika udaljenost ili problem u komunikaciji, već higijena. Tamošnje vlasti tvrde da su preuzele sve neophodne mere u vezi toga. Turistički biznis je dobro razvijen. Možete doputovati iz Lisabon, a let bi trebalo da traje negde oko 6 sati. 

Tuvalu

tuvalu

Tuvalu je ostrvska država koja sa nalazi u centru Tihog okeana. Po površini zauzima svega 26 km² pa tako zauzima 3 mesto na listi najmanjih država na svetu. Ali svake godine Tuvalu se smanjuje tj. tone. Godišnje ovu ostrvsku državu poseti manje od 1000 turista. Razlozi za ovako ekstremno malu posećenost su velika udaljenost i slabo razvijena turistička ponuda. Najveći prihod ova država ostvaruje na osnovu prodaje svog internet domena .tv. Ako se ipak odučite da posetite ova prelepa ostrva imajte na umu da će vam trebati više od 26 sati putovanja sa minimum 3 presedanja.

Aleksandar Simić

🖊️ Aleksandar Simić

Osnivač portala Lifehacker.rs. Hvala vam što nas čitate 🙂 Imate pitanje ili možda sugestiju? Pišite nam na e-mail adresu [email protected]

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: