Od kada se pojavilo poslednje izdanje Majkrosoftovog operativnog sistema – Windows 10, isti ne prestaje da bude tama raznih debata. Najburnije rasprave se vode oko privatnosti. Uz par klikova i malo „čačkanja“ pokazaćemo vam kako da isključite neke opcije koje predstavljaju sigurnosne pretnje.

Advertising

Odnosi se na personalizaciju reklamnog sadržaja koji vam se plasira. Sistem skuplja informacije na osnovu kojih vam plasira reklame na osnovu ličnih interesovanja. Da biste isključili ovu opciju idite na Settings > Privacy > General i za prvu ponuđenu opciju podesite slajder na Off.

Advertising

 

Cortana

Majkrosoft-ov digitalni asistent pod imenom Cortana takođe skuplja dosta informacija o vama kako bi mogao da vam izađe u susret kada je to potrebno. Verujem da većina vas nikad nije ni koristila ovu opciju a njeno isključivanje je veoma jednostavno. Kliknite na search bar i izaberite Settings ikonicu te postavite da vam prva ponuđena opcija bude Off.

Cortana

 

Getting to know you

Kao što i sam naziv kaže ova opcija dozvoljava sistemu da vas „bolje upozna“ sakljupajući podatke o svemu što se ikada uneli putem tastature. Ova opcija omogućuje vam da isključite mikrofon koji konstantno snima čekaju novu komandu za Cortanu. Da bi ste isključili ovu opciju potrebno je da odete na Settings > Privacy > Speech, inking, and typing i izaberete Turn of speech services and typing suggestions ili Stop getting to know me (Odnose se na isto, zavisi od apdejta koja će vam opcija biti ponuđena).

 

Location

Ovo je već stvar ličnog izbora. Ukoliko želite možete je ostaviti uključenom ili možete dozvoliti pojedinim aplikacijama da pristupe lokaciji vašeg uređaja.  Da biste isključili lokaciju idite na Settings > Location zatim kliknite na Change dugme I podesite slajder na Off.

Lokacija

Ukoliko želite da isključite lokaciju za pojedinačne aplikacije na istoj stranici skrolujte dole do opcije Choose apps that can use your precise location i podesite slajder na Off za željenu aplikaciju.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Avatar

🖊️ Stefan Popović

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: