Telefon za svačiji džep: top deset telefona u 2018. godini

Telefon 2

Mobilni telefon je postao neizostavna stavka u životima ljudi. U njima čuvamo čitav naš mikrosvet. Počev od važnih poruka, kontakata, fotografija, dokumenata.. Kako se tu nalaze različite dragocene stavke, logično je da odabir pravog telefona, koji će zadovoljiti sve potrebe savremenog čoveka, nije lak. Bilo da želite da priuštite kvalitetniji telefon, ili možda da ga u jeku novogodišnjih i božićnih praznika nekom kupite kao poklon, verujemo da ćete se naći u dilemi: koji telefon kupiti? Mi smo tu da vam pomognemo.

Kako odabrati telefon po vašoj meri?

 

Ako ste tip osobe koji uđe u radnju i samo gleda da li je telefon lep, dok vam u međuvremenu prodavac objašnjava sve njegove mogućnosti, a vi ga bledo gledate, onda je ovaj tekst baš za vas. Današnja ponuda tehnologije, pa i telefona, ogromna je. Prodavci, u želji da vas ubede, vrlo često u hvaljenju određenog modela preteraju. To se, nažalost, odnosi i na cenu, koja je za određene modele previsoka.

Da biste odabrali dobar telefon, to ne mora nužno da znači da morate mnogo novca da izdvojite. Takođe, ni da kupite najnoviju verziju, ili telefon koji je najpopularniji. Srž priče je da obratite pažnju na odnos cene i kvaliteta. Postoje telefoni različitih mogućnosti i ranga. Kada izdvojite određenu svotu, bitno je da kupite telefon koji baš i vredi toliko. Zato vam sada nudimo listu top deset telefona, gde ćete moći da odaberete onaj koji vama odgovara.

 

TELEFONI VIŠEG SEGMENTA

 

iPhone Xs/ Samsung Galaxy Note 9

 

Za ove telefone ste sigurno čuli. Iako važe za vrlo popularne, njihov kvalitet i najviše mesto u svetu telefona, nesumnjiv je. Oni su ti koji diktiraju trendove i inovacije. Otuda ćemo se njima najviše i posvetiti. Ono što ih izdvaja jesu predivni ekrani, koji se rastežu od ivice do ivice. Prednost Note-a u odnosu na iPhone je veća rezolucija. Oba telefona odlikuje odlična kamera, koja se može porediti sa pristupačnijim DSLR fotoaparatima (profesionalni aparati). Na svojim poleđinama imaju „dual“ sistem kamera (dve kamere).

Jedna od glavnih karakteristika zbog kojih se korisnici odlučuju za iPhone odnosno Samsung Galaxy Note 9 jeste operativni sistem (iOS/Android). Onaj ko želi jednostavniji „interface”, i ko ne voli da eksperimentiše sa operativnim sistemom, pre bi se mogao opredeliti za iPhone. Još jedna od prednosti ova dva telefona jeste ogromna interna memorija (Note 9 – 128/512 GB; iPhone Xs – 64/256/512 GB). To znači da vam sa ovim telefonima nikad neće ponestati prostora.

Note 9 poseduje 4 ili 6 GB RAM memorije, u zavisnosti od toga koju verziju telefona uzmete (128 ili 512 GB). Sa druge strane, iPhone poseduje 4 GB RAM memorije u svakoj verziji. To znači da ovi telefoni mogu da drže više otvorenih aplikacija u pozadini, pa tako ne moraju da ih restartuju pri ponovnom otvaranju.

Takođe, ovi telefoni imaju veoma brze procesore, koji su spremni da otvaraju gotovo svaku aplikaciju bez ikakvog kočenja.

Zanimljivo je takođe da imaju naročite načine otključavanja telefona. Kod iPhone-a postoji prepoznavanje lica (Face ID).  Note ima prepoznavanje zenice oka (Iris Scanner). Istina, samo Samsungov flegšip poseduje i uobičajeno otkjučavanje uz pomoć otiska prsta, dok je Apple uskratio tu mogućnost počev od iPhone X (2017).

Zbog svih mogućnosti, ova dva mobilna su među najskupljima. Ali, ako ste spremni da izdvojite veću svotu novca, nećete pogrešiti koji god da kupite. Zbog izuzetnog kvaliteta, nećete ih morati dugo menjati.

note9_1

Samsung Galaxy Note 9/Pexels (David Baranek)

 

Huawei Mate 20/20 Pro – Huawei P20/20 Pro

 

Pre nekoliko godina nikome ne bi palo na pamet ni da pogleda bilo koji uređaj ove kineske kompanije. Međutim, za kratko vreme, uspeli su da se izbore za pažnju i to u eri kada su Apple i Samsung držali primat. Uz pomoć veoma agresivnog marketinga u zemljama poput Srbije i regiona, gde je platna sposobnost stanovništva znatno manja nego u zemljama Zapadne Evrope ili SAD.

Uz nesavesnu konkurenciju koja podrazumeva stalno kopiranje noviteta svetskih giganata, ipak su uspeli da nađu svoje mesto. Sada su veoma zastupljeni na našem tržištu. Glavni konkurent za uređaje pod prethodnom tačkom su upravo Mate 20 Pro i P20 Pro.

Ono što je Huawei doneo novim uređajima, što ranije nismo mogli da vidimo, jesu čak tri kamere na poleđini. Jedna od te tri slika fotografije u crno-beloj boji. Jedino što bismo mogli zameriti jeste što Huawei ne podržava 4K snimanje na svojim uređajima. Ovo je obzbiljna mana u odnosu na konkurente (ako uzmemo u obzir da ovaj model poseduje čak 3 osnovne kamere).

Možda nismo navikli da Huawei ima cene slične onima koje imaju vodeće kompanije. Ali, Huawei takođe pravi uređaje srednjeg i nižeg segmenta za korisnike koji imaju manje zahteve i žele da izdvoje manju svotu novca.

NAPOMENA: Pro verzije možda ne pružaju ono što bi trebalo za sumu novca za koju se prodaju, ALI za osnovne verzije ovih telefona to ne važi. U pitanju je  jednak odnos cene i kvaliteta.

 

TELEFONI SREDNJEG SEGMENTA

 

Samsung Galaxy J6+

 

Iako je Samsung firma poznata po svojim glavnim serijama telefona (kao što su S i Note), ona pravi i telefone za  korisnike koji nisu toliko zahtevni(serija A i J). Za manju svotu novca, dobićete vrlo dobru kameru i najnoviji operativni sistem. Ekran je lošiji nego kod prethodno navedenih uređaja, ali ipak ispunjava današnje potrebe.

Iako manje košta, i ovaj telefon poseduje dve kamere na poleđini. Ko voli da slika selfije, može bez problema da se opredeli i za ovaj model. Pošto poseduje blic, i noću pravi solidne fotografije. U poređenju sa „flagship” telefonima južnokorejske kompanije, ovaj telefon poseduje izvesnu memoriju. Ukoliko vam ni to nije dovoljno, možete je  proširiti memorijskom karticom do 512 GB.

Ukoliko niste znali šta znači „flagship” telefon, to su vodeći modeli telefona bilo koje kompanije za tu godinu.

 

Samsung_Galaxy_J6_2

Samsung Galaxy J6/Flickr

 

Huawei Mate 20 Lite/ P20 Lite

 

Kada smo u prethodnoj tački spomenuli pravedan odnos cene i onoga što nam telefon pruža, ova dva uređaja to definitivno zadovoljavaju. Za manju svotu novca dobijamo solidne procesore Kirin, skener otisaka prstiju te 2 kamere na poleđini telefona. Tu je i odlična razmera ekrana sa veoma malim ivicama, moderan dizajn, zadovoljavajuća snaga baterije i sasvim dovoljno memorije. Ovi modeli zahvalni su i kada ih koristi zahtevan korisnik, koji gleda svaku specifikaciju telefona, i oni kojima ovi detalji nisu toliko važni.

 

TELEFONI NIŽEG SEGMENTA

 

Xiaomi Redmi 6A

 

Ukoliko želite da kupite prvi telefon vašem detetu, ili hoćete da uđete u svet smartfona, telefoni ovog segmenta su upravo za vas. Jedan takav tip telefona je navedeni model Xiaomi kompanije. Iako najnižeg segmenta, on u sebi ima najnoviji Android sistem (8.1 Oreo). Poseduje 16 GB interne memorije i 2 GB RAM memorije, što je danas veoma malo. No, ako retko koristite mobilni telefon, ili ste početnik u korišćenju smartfona, ovo je sasvim dovoljno.

Malo je jeftinije izrade (kućište telefona je plastično). Kamere telefona iz ovog segmenta su korisne za slikanje u dobro osvetljenoj okolini, ali su u noćnim uslovima veoma nepraktične. Uz to, jedna od stvari koja ovaj telefon čini nešto modernijim jeste ekran, koji ima 18:9 odnos strana (2:1), te je utisak gledanja u sam ekran zadovoljavajuć.

KONAČNI UTISCI

Za kraj, preporučujemo da i vi objektivno sagledate situaciju i telefone. Vrlo je bitno da procenite vaše mogućnosti, pa da tako za izdvojeni novac kupite baš telefon koji i vredi toliko. Telefoni najvišeg segmenta će uvek biti najbolji, pa otuda moraju i toliko da koštaju. Ipak, vodite računa gde kupujete vaše telefone, jer baš zbog toga što toliko vrede, pojedini prodavci umeju da im preko mere povećaju cenu.

Naš savet je,da, ako ste zahtevniji korisnik, uštedite nešto više novca i kupite telefone višeg segmenta. Ukoliko vam, pak, karakteristike samog telefona nisu toliko bitne, upravo zbog toga i postoje i ostali rangovi telefona.

 

Preporučujemo:

Preporučujemo:

Čemu sve služe matične ćelije?

Čemu sve služe matične ćelije?

Matične ćelije jesu posebna vrsta ćelija koju u organizmu možemo pronaći u pupčanoj vrpci po rođenju deteta ili koštanoj srži svakog čoveka. Postoji nekoliko vrsta istih. To su ćelije kojima organizam još nije odredio posebnu funkciju, te se one dalje razvijaju u...

Čemu sve služe matične ćelije?

Čemu sve služe matične ćelije?

Matične ćelije jesu posebna vrsta ćelija koju u organizmu možemo pronaći u pupčanoj vrpci po rođenju deteta ili koštanoj srži svakog čoveka. Postoji nekoliko vrsta istih. To su ćelije kojima organizam još nije odredio posebnu funkciju, te se one dalje razvijaju u...

Kontejner standard

Kontejner standard

Svedoci smo svakodnevno slike, u bilo koje doba dana ili noći, sakupljača sekundarnih sirovina. I, ne sami toga već i islužene obuće, odeće i otpadaka. Njihov glavni "rudnik" su ulični kontejneri. Takva je slika Obrenovca, beogradske opštine koja leži na obali...

Komentari:

[et_pb_ccfcm_facebook_comments_module ccfcm_numposts=”20″ ccfcm_app_id=”590518011513170″ _builder_version=”4.4.2″ custom_padding=”|80px||80px|false|true” custom_padding_tablet=”” custom_padding_phone=”|0px||0px|false|true” custom_padding_last_edited=”on|phone”][/et_pb_ccfcm_facebook_comments_module]