Dosta vam je sladunjavih prazničnih filmova koji prate jedan te isti obrazac? Onda će vam Tokijski kumovi (2003.) Satošija Kona biti pravo osveženje! Ovo animirano ostvarenje iz Japana razvija božićnu priču u jednoj – nesumnjivo drugačijoj formi. To ne znači da klišea nema. Klišei su tu, samo se sa njima nešto drugačije poigralo.

 

Kakvi su likovi?

 

Ako ste očekivali tipizirane junake u njihovim toplim ognjištima, koji će imati neke veze sa Deda Mrazom – prevarili ste se. Junaci filma Tokijski kumovi su sve samo ne ovakvi, a njihova priča je dosta mračnija. Trio udruženih beskućnika – pijanac, odbegla tinejdžerka i transvestit – nakon božićne službe pronalazi napušteno novorođenče. Bebu bi bilo najlakše odneti policiji, ali… Jedan od njih želi da od majke lično sazna razlog napuštanja.

Tako počinje luda, zamršena avantura tokom koje glavni junaci rešavaju svoje lične sudbine. Upad na svadbeno veselje koje se završava pucnjavom, otmica, lažna majka koja sa bebom u naručju skače sa krova – samo su neki od kadrova koji će vas držati prikovane za ekran. Sve do srećnih i iznenadnih raspleta. A Božić? Božićni duh je tu, samo što izbija na neočekivanim mestima.

 

Gde?

 

U svetu poroka, ljudi koji napuštaju porodicu zbog kocarskog duga i dece koja su digla ruku protiv roditelja. Drugim rečima – podzemlju kao društvenom naličju.

Zbog maestralnih scena kajanja i praštanja, Tokijski kumovi su drama ruskog kalibra. (Pominjanje Dostojevskog zasigurno nije slučajno!). Naravno, ni ostale hrišćanske reference nisu isključene. Tri skitnice aludiraju na tri mudraca sa istoka. Novorođenče, na koje se aludira kao na „Božjeg glasnika“, donosi nadu i iskupljenje. Srećan rasplet ima funkciju božićnog čuda. Pa ipak, ovi su klišei upakovani u jedno sasvim drugačije ruho. A čitava radnja je sačuvana od patetike zahvaljujući izvrsnom humoru!

 

Animacijom do katarze?

 

Tokijski kumovi sigurno nisu još jedan sladunjavi božićni film. Ovo je priča o realnim društvenim problemima. Ovo je priča tokom koje se istovremeno možete smejati i proživljavati katarzu. Tokijski kumovi su jednom rečju – uvrnuta božićna bajka za odrasle. Da ne govorimo o sjajnoj režiji i maksimalno realističnom crtežu.

Ako, dakle, tragate sa dobrim prazničnim filmom, Tokijski kumovi će vam nesumnjivo pružiti dobru zabavu. I mnogo više od toga.

Milica Rakidžija

🖊️ Milica Rakidžija

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu