Sigurno ste čuli za postojanje ofšor finansijskih centara. Verovali ili ne, oni predstavljaju još uvek potpuno legalan pristup pružanju finansijskih usluga. Osnovnu motivaciju milionerima i milijarderima koji žele da posluju u ofšor centrima predstavljaju razne pogodnosti koje zemlje tih centara pružaju, poput odsustva poreza, labavih regulativa i zaštita identiteta i transakcija. Jedini ,,ceh’’ koji moraju da plate su sitne provizije i takse za registraciju, kako bi svoje bogatstvo ostavili maltene netaknutim.

Mnogi od tih finansijskih centara su smešteni u okviru zemalja koje važe za veoma egzotične turističke destinacije. Pored toga što su poreski raj za imućnije pojedince i kompanije,  predstavljaju i raj za oči za sve koji imaju tu sreću da ih posete.

Pokušaćemo da vam dočaramo jedne od najlepših:

Sejšeli

Sejšeli se sastoje od 115 ostrva koja se prostiru na 1500km istočno od obale Istočne Afrike. Sa nešto manje od 90.000 stanovnika ovo je svakako populaciono najmanja afrička država. Netaknute bele plaže, predivni koralni grebeni, retke životinjske vrste i luksuzna odmarališta su svakako neki od glavnih aduta Sejšela kojima je pored pružanja finansijskih ofšor usluga, turizam glavni izvor prihoda.  

poreski raj

Ne postoje porezi na dohodak, porezi na imovinu i porezi na kapitalnu dobit. Najmanje 5 dana boravka godišnje i 10.000 dolara transfera na bankovni račun Sejšela i možete postati stalni rezident svakako jedne od bogatijih ali i lepših afričkih država.

poreski raj

 

Portoriko

Iako je zbog nepogodnog geografskog položaja često izložena udarima cunamija i zemljotresima, ova brdovita ostrvska država svakako spada u jedan od najlepših tropskih rajeva na svetu. Nalazi se na severoistoku Karipskog mora i naseljena je sa nešto više od 3,5 miliona stanovnika. Portoriko velike prilive novca ostvaruje izvozom poljoprivrednih proizvoda kao što su šećerna trska, kafa, ananas, banane i duvan. Prehrambena industrija takođe funkcioniše odlično, dok turizam očekivano, igra glavnu ulogu u privredi ove zemlje.  

poreski raj

Portoriko predstavlja Komonvelt državu (političku zajednicu osnovanu zbog opšteg dobra) pod okriljem SAD-a, koja ima svoje posebne poreske zakone. Kao takva, zajedno sa svojom rajskom lepotom predstavlja još jedan u nizu poreskih rajeva.

poreski raj

 

Kostarika

Ova centralno-američka država je svojim ogromnim kišnim šumama, velelepnim vodopadima i predivnim starim plažama ostavila bez daha 2,5 miliona turista prošle godine.

poreski raj

Korporacije koje su registrovane u ovom ,,raju na zemlji“ ne plaćaju poreze na dohodak, kapitalnu dobit, kao ni poreze na kamate i dividende. Govorni jezik je španski, a broj stanovnika je nešto manji od 5 miliona.

poreski raj

Kajmanska ostrva

Ova Britanska prekomorska teritorija se prostire na 264km2 u zapadnom delu Karipskog mora, a sama ostrva su zapravo vrhovi podvodnog grebena koji se proteže sve do Kube. Oko 60.000 stanovnika živi na ovim ostrvima služeći se engleskim kao matičnim jezikom.

poreski raj

Kajmanska ostrva su već decenijama na radaru moćnih američkih multinacionalnih kompanija, a Apple i IBM su samo jedne od mnogih. Nema korporacijskih taksi, ne postoji porez na dohodak, kao ni porez na kapitalnu dobit, porez na profit i porez na nekretnine.

poreski raj

 

Britanska Devičanska Ostrva

Britanska Devičanska Ostrva su veoma zavisna od turizma koji čini skoro 50% BDP-a ove zemlje. Blizu 60 ostrva i grebena sačinjavaju ovu karipsku oazu koja je nastanjena sa nešto više od 28.000 stanovnika.

poreski raj

Ostrva su poznata i po svojoj bankarskoj ,,skrivenosti“. Stopa poreza na dohodak je 0% . Ne postoje porezi na kapitalnu dobit, prodaju, nasledstvo kao ni porez na profit.Investitori i vlasnici nekretnina mogu postati  part-time stanovnici što im omogućava da ostanu u državi i do šest meseci u godini.

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Dušan Tomić

🖊️ Dušan Tomić

Kada ti crna mačka prelazi put to ukazuje na to da je životinja negde krenula…

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Oznake: , , , ,