Ovaj tekst će vas staviti na slatke muke! Kada se kaže „najskuplja čokolada na svetu“, obično očekujete da čujete nešto o običnoj čokoladi u čiji se sastav samo ubace listići 18-karatnog zlata ili malo „mrvljenog dijamanta“. Međutim, ova neverovatna poslastica dolazi nam iz J. Amerike, iz zemlje po imenu Ekvador i, nećete verovati, skupa je jer je prosto- čokolada. Kako sami proizvođači kažu, nema fensi stvari u njoj, a oni sami se trude da učestvuju u svakom procesu njene proizvodnje, od obrade zemlje, drveta i sirovina pa sve do pakovanja i poslednje štangle.

Cena, prava sitnica: 42 grama ove neodoljive poslastice, ili jedna štangla, koštaće vas 245 evra, odnosno 30 000 dinara. Čokolada to’ak obećava, naime, 81% njenog sastava čini čist kakao dok je preostalih 18% organski smeđi šećer. Kreatori to’ak čokolade (negde se izgovara i kao toaku) su Amerikanac i Austrijanac koji već godinama žive u Ekvadoru i naučili su zanat pravljenja ovog slatkiša od tamošnjih starosedelaca, dok su joj naziv dali prema starim ekvadorskim obeležjima za drvo i zemlju. Biznis su započeli ne tako daleke 2007. godine i, kako sami kažu, od tada se trude da ljudi u njihovoj čokoladi ne uživaju samo na kratko. Pravljenje to’ak čokolade je za njih umetnost, njenoj proizvodnji pristupaju sa jednakom pažnjom koju drugi posvećuju pravljenju viskija ili vina.

Za to’ak čokoladu bira se isključivo najkvalitetniji kakao od 14 farmera sa obale Ekvadora, a za izradnju jedne štangle potrebno je čak 36 koraka. Ovi koraci se veoma pažljivo slede i važno je da se ne preskoči nijedan od njih jer inače to neće biti „prava čokolada“. S obzirom da živimo u eri mašina i moderne tehnologije, i proizvodnja čokolade je masovno industrijalizovana, od ukusa je postalo važnije da se proizvede što više čokolade. Ali Džeri Tot i Karl Švejzer donose osveženje na tržište i svojim jedinstvenim slatkim proizvodom pokorili su ceo svet. Oni su za prve dve godine proizvodnje to’ak čokolade napravili i prodali „samo“ 600 tabli čokolade.

S obzirom da im je pun doživljaj ukusa i užitak u ovom jedinstvenom slatkišu najvažniji, oni se trude da upravo to i pruže svojim mušterijama. To’ak čokolada ima čak i svoje posebno pakovanje: ona se prodaje u kutiji izrađenoj od španskog bresta koji je i zadužen za fermentaciju kakaa, zatim se kutije pune ljuskama zrna kakaa i numerišu po godini berbe. Ova dodatna informacija treba da, dok uživa u ukusu čokolade, kupca podseti kako se to’ak ne proizvodi u zagušljivim fabrikama već u prirodi i od prirodnih sastojaka. U ovaj paket zadovoljstva spadaju i drveni štapići koji služe za degustaciju čokolade kako masnoća s prstiju ne bi pokvarila njen ukus, kao i knjižica sa zanimljivostima o samom proizvodu.

Aleksandra Milosavljević

🖊️ Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: