Glavna odlika modernog sveta je različitost. Distinkcije na koje svakodnevno nailazimo, nekada nas rastuže, nekada razvesele, ali nam sigurno, nikada neće dosaditi. Pogledajte ova dva različita načina života. Odlika prvog je moć, novac i smeh, dok su kod drugog glavne karakteristike nemaština, glad i plač.

Najbogatiji grad na svetu je Monako. Nalazi se na Azurnoj obali i 30% stanovništva ovog grada čine milioneri. To bi značilo da je skoro svaki treći stanovnik milioner. Ovaj grad do pre dva veka nije bio ništa posebno. Međutim svojom izuzetnom lokacijom, uspeo je da privuče bogataše koji su u njega uložili puno i tako napravili, svetsku prestonicu luksuza. Za stanovnike ovoga “grada-države” stopa poreza je veoma “niska”. Može se slobodno reći da ovaj grad jednako dobro živi i od turizma. Opet, s druge strane, ono što je Las Vegas u Americi, to je Monako u Evropi. U ovom gradu kocka je jedan od glavnih hobija, a mnogima i posao. Pogledajte galeriju: 

Najsiromašniji grad na svetu je glavni grad Liberije – Monrovija. Nalazi se u gotovo na krajnjem zapadu Afrike, te tako izlazi na Atlantski okean. Ovaj grad je dobio ime po Džejmsu Monrou, predsedniku Amerike, koji je između ostalog bio i predsednik Američkog društva za kolonizaciju, i koji je uspeo da u ovaj grad vrati afričke robove iz Amerike (preko gore pomenutog društva). Glavni izvor prihoda ovog grada i dan danas je luka u koju pristaje 10-15% celokupne svetske trgovačke mornarice. Ipak, devedesetih godina 20. veka, kao i u tadašnjoj Jugoslaviji i Ruandi izbio je građanski rat. Ovaj rat je sa sobom odneo gotovo celokupnu infrastrukturu ovog grada, a o žrtvama da i ne govorimo. Mnogi su tada ostali bez svog doma. Danas je u Monroviji glavni problem nestašica pijaće vode i električne energije. Na svu tu muku, ovaj grad je pogodila i ebola. Liberija, u kojoj je godišni prihod po glavi stanovnika oko 900 dolara, nema snage da se sama izbori sa ovim problemima. Svetski mediji nekad i obrate pažnju na ovu državu, ali se do sada niko od “velikih igrača” nije ponudio da pruži neku stabilniju finansijsku pomoć iz prostog razloga, što verovatno ništa ne može dobiti zauzvrat. Pogledajte galeriju:

 

  

Bogdan Antonić

🖊️ Bogdan Antonić

black and white

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: