Bradokalipsa u Srbiji

Autor: Filip Gajić

Autor: Filip Gajić

Od postanka sveta, brada je u gotovo svim drevnim civilizacijama važila za simbol muževnosti, mudrosti, dostojanstva i autoriteta. U starom Egiptu bradu su nosili faraoni, u antičkoj Grčkoj brada je krasila lica filozofa, a poznato je i da su pojedini rimski carevi nosili bradu. Brada je oduvek bila rasprostranjena i među slovenskim narodima kod kojih je uz dugu kosu imala gotovo magijsko svojstvo.

Tako je, na primer, u staroj Rusiji, sve do dolaska Petra Velikog na ruski tron, brada bila gotovo obavezni detalj na licima muškaraca svih staleža, a svi oni koji je nisu imali smatrani su homoseksualcima i samim tim su na neki način bivali izopšteni iz društva. Poznat je i detalj da je Petar Veliki, pokušavajući da duh zapadnih zemalja prenese na Rusiju, zabranio puštanje brada što je naišlo na veliki otpor ruskih muškaraca, pa je novi vladar uveo porez na nošenje brade u iznosu od 100 rubalja godišnje.

U Srbiji se često može čuti da se bez brkova u rat ne ide, a da bez brade nema ni pravog muškarca. To i ne čudi, ako se uzme u obzir duga tradicija nošenja brade kod Srba. U srednjem veku bradu su imali svi srpski vladari, vitezovi i plemstvo, a tek nakon Prvog svetskog rata izbrijana lica počinju da budu nešto češća pojava kod Srba. Zanimljiv je podatak da je Karađorđe nakon podizanja Prvog srpskog ustanka 1804. godine naredio da svi njegovi vojnici odseku perčine, poskidaju minđuše i obrijaju brade kako im ne bi smetali tokom borbe sa Turcima.

Johnny Barber: Svaki berberin treba da razvija svoj stil »

Danas je, posle perioda zatišja, u Srbiji kao i u svetu puštanje brade ponovo u trendu. Na ulici sve češće nailazimo na bradonje, dok je broj izbrijanih i “uredno izdepiliranih”, takozvanih metroseksualaca, znatno manji u odnosu na prethodne godine. Dakle, maljavost je ponovo u modi! I dok za neke predstavlja još jedan od trendova kome se treba prikloniti, postoje i oni koji bradu shvataju krajnje ozbiljno, smatrajući pritom da je ovaj pečat muškosti neprolazna vrednost.

Ako ste i vi među onima koji razmišljaju da puste bradu, da li zbog jasno definisanog stava ili pak želite da izgledate poput hipstera sa Instagrama, morate znati da je redovno održavanje recept za lep i uredan izgled brade. Iako na prvu loptu deluje kao “ženska rabota”, činjenica je da morate posvetiti malo vremena svojoj bradi ukoliko ne želite da izgledate kao vukodlak. Na svu sreću, na našem tržištu se pojavilo nekoliko proizvođača čiji proizvod za negu, oblikovanje i rast brade u velikoj meri olakšavaju posao sadašnjim i budućim bradonjama, a ono što je takođe jako bitno cene svih proizvođača su prilično povoljne.

beard_jam

Beard Jam je prvi brend na Balkanu koji je na tržište lansirao preparate za negu brade. Nastao je 2014. godine u Sremskoj Mitrovici, a u ponudi ovog proizvođača se mogu naći: ulja za bradu, balzam za negu i oblikovanje brade kao i drveni češljevi. Svi proizvodi su spoj 100% prirodnih sastojaka po specijalnoj recepturi, tako da o bradi i koži lica brinu na najbolji mogući način. Ulja za negu brade hidriraju kožu lica, sprečavaju crvenilo, iritaciju i svrab, jačaju koren dlake, a samu dlaku čine mekom i lakom za oblikovanje. U ponudi su četiri mirisne note ulja (black, green, red i breeze) u pakovanjima od 10 i 30 ml koje daju zdrav sjaj i prijatan miris bradi. Balzam pored prirodnog pčelinjeg voska sadrži i shea butter koji je bogat vitaminima A i E. Uloga balzama je da oblikuje bradu brkove po želji bradonja, a pored urednog izgleda štiti bradu i kožu lica od štetnih spoljašnjih faktora. Rasklopivi češalj za bradu pored svoje osnovne namene odlikuje i zanimljiv dizajn, a to što je napravljen od drveta sprečiće svaki pokušaj brade da “svaka dlaka vodi svoju politiku”.

bradada

Bradada ulja za bradu su u prodaji od aprila meseca 2015. godine, a proizvode se u Novom Sadu. Za sada su u ponudi četiri vrste prirodnih ulja za bradu koja na najbolji mogući način štite i održavaju dlake i kožu lica:

‘LADOVINA – Osvežavajući miris hlada. Mešavina bora i eukaliptusa.

MRAK – Karakteristični miris šume. Mešavina sandalovine i eukaliptusa.

TESTERA – Tipični miris drveta. Mešavina bora i sandalovine.

SLAST – Primamljivi miris slasti. Mešavina bora i cimeta.

Sva Bradada ulja upakovana su u praktične bočice od 10 ml što ih čini pogodnim za svakodnevno korišćenje u svim mogućim situacijama, a za sve bradonje koje žele na vreme da obezbede veće zalihe ove vredne tečnosti na raspolaganju su i bočice od 30 ml, kao i popusti prilikom kupovine više proizvoda. Sve devojke koje pored sebe imaju nekog bradonju koga žele da iznenade poklonom za Dan zaljubljenih (ili Sv. Trifuna) mogu iskoristiti specijalnu Bradada akciju za devojke koja traje do 14. februara.

golden_spartan

The Golden Spartan je još jedan proizvođač koji u svom asortimanu ima nekoliko različitih proizvoda za održavanje brade među kojima su: ulja za bradu, češljevi i sapuni za bradu. The Golden Spartan se od 2015. godine proizvodi u Beogradu, a tvorci ovog brenda kažu da njihovi proizvodi imaju samo jedan cilj – da korišćenjem isključivo najprirodnijih sastojaka najvišeg kvaliteta pomognu bradonjama da ostvare pun potencijal. The Golden Spartan ulja predstavljaju mešavinu ulja jojobe, badema, koštica grožđa, ali i kokosovog, ricinusovog i konopljinog ulja i na taj način bradi i koži lica pripređuju savršeni ugođaj. Citrus island, Dark forest, Gentleman i Warrior u pakovanjima od 30 ml su mirisne note ulja u ponudi ovog proizvođača. Spartanski češalj za bradu je drveni džepni češalj predviđen za svakodnevnu upotrebu uz pomoć kog će bradonje moći glatko, bez čupanja i stvaranja elektriciteta, odmrsiti i oblikovati svoju bradu. Sapun za bradu je jako ekonomičan i 100% prirodan bez parabena, sulfata i veštačkih boja. Pravi se isključivo od visokokvalitetnih prirodnih ulja i za razliku od komercijalnih sapuna prepunih hemikalija koje oštećuju i isušuju bradu i lišavaju je prirodnih ulja, ovaj sapun nežno čisti osetljive vlasi i kožu, čineći bradu čistom i mekom.

barbams

Ako želite da imate gustu bradu a nemate genetske predispozicije za to, Barbam’s je prava adresa za vas. Barbam’s je brend koji se za sad bavi isključivo proizvodnjom eliksira za rast brade, mada se u skorije vreme očekuje i proširenje asortimana. Barbam’s je nastao u Beogradu krajem 2015. godine sa jednim plemenitim ciljem koji se može opisati sa tri reči – pošumljavanje muških lica.  Osim što smatraju da je nemati bradu ravno zločinu, tvorci Barbam’s eliksira za svoj proizvod kažu da radi po vrlo jednostavnom principu – naneseš eliksir na bezbrado mesto  i proces ponavljaš jednom do dva puta dnevno sve dok ne dobiješ željenu gustinu brade. Eliksir za rast brade je farmakološki i klinički ispitan a u sebi sadrži: pantenol, kompleks vitamina B, vitamin E, mali procenat alkohola i Barbamov strogo čuvani tajni sastojak.


Sada kada znate da ima ko da brine o vašim bradama, slobodno se možete upustiti u avanturu pošumljavanja vaših lica. I nemojte da vas obeshrabre crvenilo i svrab koje ćete imati u početku, jer kao što kaže prvo pravilo svih bradonja: “Brada lice krasi, a tortu orasi”, a zbog takvog ukrasa red je podneti i poneku žrtvu.

Zašto pilot aviona ne može da ima bradu? »


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Komentari: