Šumaher je pre tačno dve godine doživeo užasnu nesreću na skijanju. Vesti nema nikakvih, sve što se zna jeste da je na kućnom lečenju. O njemu brine tim lekara. Brojni prijatelji koji su bili u poseti ne žele da kažu u kakvom je stanju veliki Šumi. Sve što znamo je da kontaktira očima sa okolinom. Da ne bude sve crno, možemo malo da se podsetimo nekih istorijiskih trka u režiji “Kajzera”.

 

Odvezao je preko 300 trka, 91 pobeda, 7 titula šampiona u formuli 1…brojni rekordi su i dalje u njegovom vlastništvu. Mi smo izabrali 5 trka u kojima smatramo da je pokazao zašto je jedan od najvećih ikada. 

 

1995 Velika nagrada Belgije

 

Šumaher je uvek imao neku tajnu vezu sa Belgijom, nešto poput Sene i Monaka. Impresionirao je ceo svet kada je debitovao na toj trci. Već sledeće godine je pobedio u Belgiji. Četiri godine kasnije, borio se za svoju drugu titulu šampiona Formule 1.

Glavni rival je bio Dejmon Hil. Šumaher je trku započeo sa 16-og mesta. Ne samo da je prestigao Hila, već je pobedio sa prednošću od 20 sekundi! Najupečatljivija scena sa ove trke je kad su svi otišli u boks po gume za kišu, dok je Šumaher ostao na slikovima, a potom se branio od napada Hila nekoliko krugova. Zbog toga je dobio nadimak “Regenmaister” (Kišni čovek).

 

 

 

1996 Velika nagrada Španije 

 

Još jedna kišna trka u kojoj je Šumaher pokazao svoju dominaciju u promenljivim uslovima. Mnogi veruju da je to njegova najbolja trka. Tada je vozio za slabašni Ferari. Posle očajnog starta pao je na šesto mesto. Za samo 13 krugova, rvao se sa svojim Ferarijem u ubitačno teškim uslovima i izbio na vrh kolone. Pobedio je sa prednošću od 45 sekundi! Jedno vreme je vozio tri sekunde brže krugove od konkurencije.

 

 

1997 Velika nagrada Belgije

Kao što smo rekli Belgija i Šumaher, ima neka tajna veza.

Kombinacija umeća i njegove omiljene staze se potpuno poklopila na ovoj trci. Ostali vozači formule 1 su, pored njega, izgledali kao početnici.

Šumaher je obišao Žan Alezija i Žaka Vilneva u petom krugu. Imao je prednost od 5.8 sekundi. Sledeći krug je imao prednost od 16.9 sekundi! Posle 5 krugova je bilo 40 sekudni. Trinaest krugova kasnije nenormalnih 67 sekundi prednosti.

Jednom rečju – vanzemaljac!

2005 Velika nagrada San Marina

Šumaher je imao katastrofalnu 2005. godinu. Te godine je ostvario samo jedan trijumf. Međutim, kad se vozila velika nagrada San Marina dokazao je zašto je 7 bio puta šampion.

Zbog loših kvalifikacija krenuo je 13-ti. Odličnom strategijom i vožnjom stigao je Fernanda Alonsa i poslednjih 13 krugova je postalo neizvesno. Završio je drugi kasneći samo dva deseta dela sekunde!

 

2006 Velika nagrada Brazila

Šumaher je 2006. godine došao na poslednju trku sezone sa malim šansama da osvoji titulu. Imao je 10 poena manje od Fernanda Alonsa. Startovao je kao deseti.

Na početku je krenuo silovito i stigao do 5 mesta, prilikom obilaženja Fizikele (tad timski kolega Alonsa) probušio je gumu. Pao na začelje i jedan krug kasnio za svima.

Potom je sledila salva i baražna vatra Šumahera i Propetog konjića. U svom crvenom bolidu, ostale vozače obilazio je iz kruga u krug, kao da stoje na stazi. Na kraju je završio na četvrtom mestu. Falilo mu je samo par sekundi da se popne na podijum. Tada, na svojoj poslednjoj trci, dokazao je i pokazao da je jedan jedini, Crveni Baron.

 

 

Ozren Čolić

🖊️ Ozren Čolić

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu