Maslačak (Taraxum) je višegodišnja zeljasta biljka sa žutom cvetnom glavom sačinjenom od više cvetova. Malo je poznato da je ovaj simbol proleća, osim toga što je lep, i lekovit. Maslačak ima brojna lekovita svojstva i, između ostalog, od njega se spravlja i veoma ukusan čaj!

Neki ga vide kao cvet, drugi kao korov, a treći su, pak, upoznati sa lekovitim svojstvima maslačka. On cveta od marta do maja i njegovi listovi se skupljaju pre cvetanja, koren u proleće i(li) jesen, dok je stabljiku najbolje prikupiti u periodu samog cvetanja. Pri vađenju korena preporučljivo je voditi računa da se sam koren ne preseče, kako sokovi ne bi iscureli. Maslačak sadrži vitamine B i C, gvožđe, kalijum i cink. Može se konzumirati u vidu čaja, soka, sirupa, pa čak i salate.

Maslačak je bogat izvor vitamina i minerala, a sadrži i puno karotena. Za salatu od maslačka potrebno vam je samo njegovo lišće, a može se jesti uz krompir, kuvana jaja ili kuvano povrće. Salata od maslačka ima diuretska svojstva, ublažava simptome alergije, čisti jetru i smanjuje holesterol, te je veoma preporučljiva u ishrani.

Verovanje da je sok iz stabljike maslačka otrovan je uvreženo među ljudima ali je, kao i većina verovanja, potpuno pogrešno. On se preporučuje kod dijabetesa, rastvara žuč, reguliše metabolizam i pročišćava krv i želudac.

Čaj od maslačka takođe ima lekovito dejstvo. On pomaže pri mršavljenju, čisti jetru, leči probleme sa probavom, sprečava kardiovaskularne bolesti, čisti ten i pomaže u ublažavanju simptoma gripa.

Priprema

Za jednu šolju čaja od maslačka potrebno vam je 6 listova. Stavite ih na dno šolje i prelijte ključalom vodom. Ostavite ga 5-10 minuta a zatim procedite. Čaj od maslačka može se piti vruć ili hladan. Veoma je jak i gorak, pa ukoliko vam ovi ukusi ne prijaju, možete čaj zasladiti medom ili šećerom. 

Maslačak se u proleće, u periodu između marta i maja, može videti na većini livada i travnjaka. On svojim tankim laticama žute ili narandžaste boje krasi polja sve dok ne dođe leto i dok se ne osuši glava cveta, a tada vetar raznese seme maslačka. Naziv maslačak potiče iz XV veka, kada ga je jedan francuski hirurg tako nazvao jer su ga latice maslačka podsetile na zube lava. Zub lava se na francuskom kaže dent de lion, dok u izgovoru može zvučati kao dande lion i odatle naziv dandelion za maslačak, koji se i danas negde upotrebljava. 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

🖊️ Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: