Krajem prošle nedelje, bez ikakve najave i velike pompe, kao grom iz vedra neba, na Fejsbuk stranici beogradske grupe 357 pojavio se novi singl koji najavljuje njihov deseti, jubilarni album pod nazivom ’’Baklja’’. 

Pesma ’’Rasti’’ je moderna obrada srpske tradicionalne pesme ’’Rasti, rasti, moj zeleni bore’’ o čijoj popularnosti i rasprostranjenosti u srpskom narodu dovoljno govore najmanje tri verzije iste zapisane u različitim krajevima naše zemlje. I dok verzija iz Istočne Srbije govori o devojci koja se penje o vrhove bora kako bi ugledala svog dragog, daleko poznatija je verzija iz Nerodimlja (Kosovo i Metohija) koja govori o svetorodnoj lozi Nemanjića i Svetoj Gori, i koja je, ujedno, svojevrsna pohvala srpskoj nacionalnoj kulturi.

Ovaj tradicional je u popularnu kulturu ušao 1998. godine, kada se pojavljuje kao jedna od muzičkih podloga za film Spasitelj. Danas, skoro dve decenije nakon premijere pomenutog filma, ova pesma doživela je i svoju rok verziju u izvođenju grupe 357.

Grupu 357 osnovao je 1996. godine pevač i frontmen ovog sastava Nikola Hadži Nikolić. Iako je rokenrol muzička osnova ovog benda, njegovi članovi često koketiraju sa različitim muzičkim žanrovima, zbog čega vrlo brzo nakon osnivanja postaju najpopularniji krosover bend u Srbiji.

Čvrst i kvalitetan rokenrol zvuk su svakako njihova odlika, međutim ono što ih najviše izdvaja iz mora domaćih rok bendova su duboki i višeslojni tekstovi kao i sama tematika pesama. Možda su upravo ti tekstovi bili razlog zbog kog su ih neretko vrlo vešto ’’zaobilazili’’ veliki mediji i koncertni menadžeri, ali je zato publika uvek umela da prepozna kvalitet i smisao njihovih pesama koje iskreno i jasno govore o životu, ljubavi, tradiciji i svemu onome za čime slušalac traga u muzici.

Ako se po jutru dan poznaje, onda je ’’Rasti’’ najava jednog sjajnog albuma, čiji je izlazak zakazan za Vaskrs. Uostalom, zaključite sami:


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Filip Gajić

🖊️ Filip Gajić

Žurnalista – terorista sa životnom devizom: Kom obojci – Tom i Džeri.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: