Knjiga kao prenosivi izvor magije

knjige

Budite iskreni prema sebi i zapitajte se koliko knjiga ste pročitali tokom 2018. godine. Ako je vaš odgovor dvocifren broj onda je to dobro. Ali hajde da razmotimo zašto tražimo izgovore da ne čitamo knjige?

Moram priznati da volim knjige. Ipak, smatram da ih ne čitam dovoljno i to želim da ispravim. Sa druge strane,  uzrok tome vidim u neograničenom broju informacija na internetu kao i u lakoći dolaska do njih. Jednim klikom prsta na ekranu, možete videti i/ili saznati nešto novo i zanimljivo. Zato, obratite pažnju kojim sadržajima pridajete značaj. Selektujte bitno od banalnog i koristite internet prvenstveno kao alat za učenje novih stvari.

A sada, pročitajte zašto je važno čitati i koji su to sve načini da uvećaš svoju “volju za knjigom”. 

 

Dobro, čitaću! Ali, zašto?

 

Jedan od razloga zašto je dobro čitati knjige je taj što štivo otvara potpuno novi svet moućnosti. Njegovi junaci postaju vaši saputnici. Prijatelji, poznanici, prolaznici ili vi sami. Možete se toliko poistovetiti sa glavnim likom da on počne da vam dolazi i u snove. Misli, lepo ukrojene u rečima, mogu vas inspirisati da I vi napišete koju rečenicu na papiru. I tek tada, postoji mogućnost da neki drugi ljudi pročitaju vaših ruku delo i tako uđu u začarani krug između magije života i fikcije.

Sve te reči i rečenice ispisane na papiru mogu vam vratiti oku sjaj, neka sećanja, davno proživljene emocije ili vam razviti nove. Možete odlutati u drugi grad ili svet, u novu paralelnu realnost. Nikad se ne zna i uvek je neizvesno. Pisac ostavlja  svoje tragove a vi ih pratite, u ritmu kucanja srca. On ima ulogu kao Mesec, utiče na plimu i oseku u našim srcima. Šalje energiju kosmosa. Ta toplina je poput majčinog zagrljaja a trenutak neprocenljiv. Prigrliće vas, utešiti, raznežiti i dati vam nadu. Dozvolite knjizi da bude vaš kompas i znajte da će vas uvek odvesti na pravo mesto u pravo vreme.

 

 

Nekoliko načina da počneš više da čitaš

 

Besplatne online knjige – ako već provodiš dosta vremena na mobitnom telefonu možeš to da iskoristiš na super način tako što ćeš dok putuješ pročitati nekoliko stranica e-knjige.

Audio knjige – ako recimo voliš da šetaš, možeš staviti slušalice I slušati neku knjigu recimo na engleskom jeziku I tako usavršiti konverzaciju stranog jezika a ujedno pročitati još jednu knjigu. Audio knjige možete slušati u kolima, dok usisavate, pre spavanja, dok pravite pauzu od učenja ili dok perete sudove I sl.

Odlazak u biblioteku – jedan od načina da počneš više da čitaš jeste tradicionalni odlazak u biblioteku. Pored toga što ćeš se prošetati, naći ćeš brdo knjiga u prostriji sa previše polica I uvek možeš tražiti preporuku bibliotekara/ke.

Kupovina knjiga – ovo je super način da popuniš police u sobi. Danas je to lako, ne znam da li ste primetili da izdavačke kuće često nude popuste I akcije na određena izdanja? Kliknite, potražite. Tu su I sajmovi knjiga u većim gradovima naše zemlje, mislim da je to odlična prilika da napunite korpu.

 

Najlepši citati o knjigama

 

Ako čitaš ono što i drugi čitaju, možeš samo da misliš kao i svi ostali – Haruki Murakami

Knjiga je jedinstveni oblik prenosive magije. – Stiven King

Knjiga je san koji možeš držati u ruci. – Nil Gejman

Deo sam svake knjige koju sam pročitao. – Džon Kiran

Čovek koji ne čita dobre knjige nema nikakve prednosti nad čovekom koji ih uopšte ne čitati. – Mark Tven

Soba bez knjige je kao telo bez duše. – Ciceron

Knjiga je piscu ono što je lepotici odraz u ogledalu. – Žan Pol

 

Ti možeš spasiti svet

 

Svetu su potrebni čitači. Školovani I samosvesni ljudi. Oni koji nemaju granice, koji vide I osećaju više. Takav materijal je koristan sebi I društvu. Usvajanje novog znanja može povećati nivo samopouzdanja. Ideje koje dobijate čitajući – povećavaju vašu kreativnost. Knjige nas pokreću. Fizički, mentalno i emocionalno.

Zato su nam potrebne knjige koje nas pogađaju i ne ostavljaju ravnodušnim. Nešto poput uragana. Knjige nakon čijeg čitanja imamo želju za introspekcijom. Štiva koja imaju snagu da nas rastuže ili nateraju da se zaljubimo u život, otopimo se I ponovo sastavimo.

Ekran ili papir?

 

Podsetiću još jednom. U digitalnom svetu postoje i biblioteke besplatnih audio knjiga. To je jedna mnogo lepa informacija. Zato, ako vas čitanje zamara kojim slučajem, slušalice u uši i samo napred. Jer, ako već trošite vreme na “gluvarenje” na internetu nađite vremena I za dobru knjigu, jer je knjiga prenosivi izvor magije. Pogledajte koje su to e-knjige aktuelne ili napravite odabir na snovu oblasti koje preferirate. Postoje brojne besplatne e-knjige i sigurna sam da ćete naći neku koja je baš stvorena za vas. Svaka knjiga pronađe svog čitača.

Lično, osećaj kada držim knjigu u rukama, vidim kakve su korice I kada pod prstima osetim listove, miris papira ..stvara neprocenjivo zadovoljstvo. 

 

I još nešto…

 

Izračunala sam da sam tokom 2018. godine pročitala šesnaest knjiga i nekoliko stripova. Ako želite, pišete u kometarima koje knjige ste pročitali i koja knjiga je ostavila otisak u vašem srcu. Otkrila sam Murakamija, Norveška šuma mi je favorit. Pišite, predlažite, čitajte i lajkujte nas na instagram-u i facebook-u.

 

 

Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Pet stadijuma tuge u romanu “Dani napuštenosti”

  Šta je to "Pet stadijuma tuge"? Model „Kuber-Ross“, poznatiji kao Pet stadijuma ili faza tugovanja je teorija koju je predstavila Elizabet Kubler-Ros u svojoj knjizi „O smrti i umiranju“. Naime, radi se o teoriji da uprkos tome što je tuga individualna stvar,...

Komentari: