Sem klasične priče da krava može da vas ubije rogovima ili da je nešto ubistveno dobro, hrana može da ubije na razne načine. Nebitno je da li su u pitanju zarazne bolesti ili način pripremanja, treba ponekad obratiti pažnju na to šta unosimo u organizam.

Krompir

hrana

Verovatno niko nikada nije čuo za trovanje krompirom. Svakidašnja biljčica je svoju popularnost stekla preko pomfrita. Deluje bezopasno, ali nedovoljno termički obrađen izaziva povećanje temperature. Ipak, zeleni krompir ili čaj od lista krompira vas može odvesti u sigurnu smrt.

Paradajz

Ovo kontroverzno voće ili povrće ima ubitačno dejstvo. Razlog iz kojeg nam mame ne daju da jedemo “onaj zeleni deo paradajza” je baš zbog toga što je otrovan. Otrov smešten u ovom delu može pruzrokovati velike stomačne probleme, ali i anksioznost.

Pasulj

Crveni pasulj može doneti mnoge štetne posledice, a nisu samo gasovi u pitanju. Hrana koju jedemo odavno nije sirova i uglavnom skoro sve termički obrađujemo. Crveni pasulj koji nije pravilno pripremljen zadržava otrove koji mogu razoriti pojedine ćelije u organizmu.

Kikiriki

hrana

Kada se hrana i alergija pomene u istoj rečenici, prvo što većini padne na pamet je kikiriki, naravno. To je zbog toga što je verovatno većina ljudi alergična baš na ovu biljku. Međutim, malo je poznato da alergija na kikiriki može da se razvije iz čista mira tokom života i ima vrlo ozbiljne posledice. Jedna od ozbiljnijih je recimo sužavanje disajnih puteva i nesvest.

Meso i jaja

Verovatno su mesojedi već počeli da likuju veganima, ali i meso i jaja mogu biti vrlo opasni. Hrana koja sadrži sirovo meso ili jaja ili oba, može imati veoma loše posledice po zdravlje. Oba ova životinjska produkta mogu sadržati bakterije, kao što je na primer salmonela.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Marija Brzić

🖊️ Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: