O, da! Raznorazne tehnologije uzimaju svoj danak. Ne može čovek ni da se naspava kao nekad, a da ga ne probudi neki idiotski zvuk sa njegovog 4 inče dugačkog telefona. Baš uzimaju svoj danak, baš. Dobro, naravno, nisu krivi samo mobilni telefoni, kompjuteri, filmovi, društvene mreže itd. Možda je najviše kriva sijalica. Prokleti Edison.Ovde neće biti reči o nesanici. Ukoliko ne spavate celu noć, a onda se komirate oko pet, osam ili deset ujutru i spavate do dva, četiri ili sedam popodne, to nikako ne znači da bolujete od nesanice, već da su vam san i bio ritam poremećeni. 

Evo nekoliko “trikova” koji vam mogu biti od pomoći.

Ustajanje u sedam

Ukoliko ste se probudili posle podne, postoji velika verovatnoća da ćete ostati budni do duboko u noć. Ako vam se desi da zaspite u pet ujutru, to znači da vam je za san ostalo cela dva sata. Ukoliko ustanete u sedam, probajte da izdržite da ne zaspite do nekog normalnog vremena za spavanje – 21:00 ili 22:00. Sutra ustanite u sedam, takođe. Prekosutra, isto.

Šta je problem: Izdržati dan.

san 3

Lekovi

Lično, ovo nikom ne bih preporučio. Ipak, ne može se reći da ne deluje. Na bromazepam se ljudi najlakše navuku i onda posle ne mogu da stanu, pa naprave sebi pakao od života. Ipak, ukoliko uzimate jako malu količinu i to samo pred spavanje, velika je mogućnost da ćete uspeti da se rešite nepravilnog sna. 

Šta je problem: Što može da postane navika.

Nespavanje

“Klin se klinom izbija.” 

Ukoliko niste mogli da zaspite prethodnu noć, potrudite sa da ceo naredni dan ostanete budni. Konstantno nešto radite i gledajte da nikako ne dođete u priliku da sednete ili legnete. Ukoliko izdržite ceo dan, velika je verovatnoća da ćete jako brzo regulisati probleme sa spavanjem.

Šta je problem: To što možete da zaspite na drvetu, bukvalno.

Uzmite da radite nešto pametno i ne izbegavajte svoje obaveze

Mladi imaju najviše problema sa spavanjem, pogotovo studenti. Manjak obaveza dopušta čoveku da ne brine o svom snu jer za njega uvek ima vremena, bilo da je on u vreme kada treba da bude ili ne. Starija populacija češće ima problema sa nesanicom i kvalitetom sna, nego sa periodom u kojem se isti odvija. Dakle, isplanirajte sebi svaki dan i trudite sa da ispunite obaveze koje ste sami sebi zadali. 

Bogdan Antonić

🖊️ Bogdan Antonić

black and white

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: