Da li ste obratili pažnju na bake koje šetaju kučiće po parku? One sasvim ozbiljno razgovaraju sa svojim ljubimcima kao da njima nije teško da klimnu glavom i odgovore: “Razumeo sam, to se više neće ponoviti.” Uglavnom, pričaćemo danas o tome šta vaš pas pokušava da vam kaže na sve za njega dostupne načine.

Da bi se postigli potpuno slaganje između psa i čoveka trebalo bi da razumeju jedno drugo. Mnogi problemi u vaspitanju psa nastaju zbog nerazumevanja od strane gazde, a moguće  ih je izbeći.

Naši četvoronožni prijatelji doživljavaju znatiželju, radost, agresiju, čak i tugu. Ako ne umete da prepoznate kog raspoloženja je vaš pas, ne možete da očekujete od njega željenu reakciju, a da ne pričamo o uspešnoj dresuri.

Pas nažalost ne može rečima da iskaže šta želi ili šta ga muči. Međutim, sa nama komuniciraju na različite načine. Pas obično stavlja šapu na nogu vlasnika kada je dugo  sam, ili kada ga nešto plaši. Na primer, kada počne da grmi, ili kada čuje vatromet, leći će pored vas i staviti vam šapu na stopalo. Ako često to radi, to je znak da želi da provodite više vremena sa njim. 

Ako se vaš ljubimac upilji u vas, znajte da vas moli za nešto, i da želi od vas da mu date neku poslasticu. Retko ko može da odoli tom pogledu. Dokle god udovoljavate njegovoj molbi, on će vas gledati tako, i ako ne dobije to što želi, počeće da cvili, laje ili da vam se zavlači između nogu. Umesto da počnete da vičete na njega da prestane, potapšite ga i zabavite ga nekom igrom. Psima je važno da uspostave duhovnu vezu sa vlasnikom, jer, u suprotnom, mogu postati agresivni. 

Pomoći ćemo vam da naučite da razumete šta vaš pas želi da vam kaže! Celu infografiku možete videti na blogu naših partnera sapezubirep.rs

Pseći jezik

Aleksandar Penzin

🖊️ Aleksandar Penzin

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: