Moguće! Kada ste se poslednji put na žurci dobro najeli? lli vas je zabolela glava jer ste gomilu para potrošili na kupovinu grickalica koje su gosti “tek tako” jeli, a koje izazivaju nadimanje i pride ne mogu da utole glad?
Jasno, nije cilj žurke da se dobro najedeš, ali će gosti biti prijatno iznenađeni, a vi pravi domaćin u društvu, za isto ili manje utrošenih para. Povrh svega, dobra klopa će smanjiti broj mamurluka sutradan. 🙂
Domaći grisini
Za domaće grisine vam je potrebno:
- 1kg brašna
- 1 kvasac ( sveži)
- 200ml ulja
- 2 kafene kašičice soli
- Aleva paprika i malo susama za posipanje
Kvasac otopite u 150ml mlake vode i malo šećera (pola kašičice biće dovoljno). Sačekajte 10 minuta da kvasac malo zapeni. Zatim umešajte brašno i zamesite testo. Ukoliko bude previse gusto, dodajte malo vode. Ostavite da nadođe oko 30 minuta.
Naraslo testo podelite u dva dela i i stanjite oklagijom. Secite u tanke trake i uvijajte po dve, kao pletenicu. Samo sa dve trake. Tako napravljene štapiće ređajte u pleh i pospite sa malo aleve paprike i susama. Pecite na 180 stepeni 15 minuta. Kada štapići lepo požute izvaditi, ostaviti da se ohlade i spremni su za vaše gladne goste!
Radina pizza peciva
Za Radina pizza peciva vam je potrebno:
- 1kg brašna
- 1 kvasac ( suvi )
- 400g pizza šunke
- Margarin
- Kečap i li paradajz pire
- Šampinjoni
- 200g t rapista
- 1 jaje
Kvasac otopiti u malo mlake vode sa kašičicom šećera. Sačekati 10 minuta da nadođe, a zatim umesiti brašno ( ovo možete raditi i rukama ) . Kada je testo umešeno, ostaviti da nadođe oko 30 minuta.
Za ovo vreme operite i iseckajte šampinjone. Testo podeliti u 4 dela i svaki deo staviti na pobrašnjenu površinu. Kada je dobro i stanjeno testo mazati paradajz pireom ili kečapom, narendati margarin i na njega ređati pizza šunku, trapist i i sečene šampinjone. Testo saviti u rolat, a zatim seći na kriške i slagati u pleh sa parčetom margarina. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Pred kraj pečenja, svaku krišku premazati jajetom i ostaviti još 5 minuta da se zapeče. Ta-da!
Nešto slatko i mirisno – Banini kolači
Za Banini kolače vam je potrebno:
- 2 jaja
- 2 šoljice za kafu šećera
- 3 kesice vanilinog šećera
- 2 šoljice za kafu( možete koristiti istu) ulja
- Pola kesice praška za pecivo
- 4 šolje za veeliku kafu brašna
- Džem od kajsija
Dobro umutiti jaja, pa zatim dodati šećer i vanilin šećer. Ostaviti koji minut da se rastopi. U tu smesu dodati ulje, prašak za pecivo i brašno. Umutiti u gusto testo. Uzimati po malo testa i praviti kuglice. Ređati ih na podmazan pleh, zatim rukom napraviti udubljenje na sred kuglice ( tu stavljamo džem ) .
Peći 10 minuta na 180 stepeni.
Ukus iz davnina
Za ukus iz davnina vam je potrebno:
- 2 baget hleba
- Aleva paprika
- Mast
Sećate se kako vam je deda, otac, majka, ili baka pričala kako nema ništa slađe od ‘ leba, masti i aleve paprike? E pa, ukoliko niste probali, ovo je apsolutno tačno! Ova poslastica iz davnina se vratila na naše trpeze u velikom stilu. Isecite bagete na tanke kriške i poređate u dekorativni tanjir ili nesto slično. Dekorativno. Bagete mazati sa malo masti i posuti alevom paprikom. Simple as that! A gosti ce biti oduševljeni!
Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.