Dobra hrana na žurci? Nemoguće!

dobra hrana

Moguće! Kada ste se poslednji put na žurci dobro najeli? lli vas je zabolela glava jer ste gomilu para potrošili na kupovinu grickalica koje su gosti “tek tako” jeli, a koje izazivaju nadimanje i pride ne mogu da utole glad?

Jasno, nije cilj žurke da se dobro najedeš, ali će gosti biti prijatno iznenađeni, a vi pravi domaćin u društvu, za isto ili manje utrošenih para. Povrh svega, dobra klopa će smanjiti broj mamurluka sutradan. 🙂

Domaći grisini

Za domaće grisine vam je potrebno:

  • 1kg brašna
  • 1 kvasac ( sveži)
  • 200ml ulja
  • 2 kafene kašičice soli
  • Aleva paprika i malo susama za posipanje

Kvasac otopite u 150ml mlake vode i malo šećera (pola kašičice biće dovoljno). Sačekajte 10 minuta da kvasac malo zapeni. Zatim umešajte brašno i zamesite testo. Ukoliko bude previse gusto, dodajte malo vode. Ostavite da nadođe oko 30 minuta.

Naraslo testo podelite u dva dela i i stanjite oklagijom. Secite u tanke trake i uvijajte po dve, kao pletenicu. Samo sa dve trake. Tako napravljene štapiće ređajte u pleh i pospite sa malo aleve paprike i susama. Pecite na 180 stepeni 15 minuta. Kada štapići lepo požute izvaditi, ostaviti da se ohlade i spremni su za vaše gladne goste!

Radina pizza peciva

Za Radina pizza peciva vam je potrebno:

  • 1kg brašna
  • 1 kvasac ( suvi )
  • 400g pizza šunke
  • Margarin
  • Kečap i li paradajz pire
  • Šampinjoni
  • 200g t rapista
  • 1 jaje

Kvasac otopiti u malo mlake vode sa kašičicom šećera. Sačekati 10 minuta da nadođe, a zatim umesiti brašno ( ovo možete raditi i rukama ) . Kada je testo umešeno, ostaviti da nadođe oko 30 minuta.

Za ovo vreme operite i iseckajte šampinjone. Testo podeliti u 4 dela i svaki deo staviti na pobrašnjenu površinu. Kada je dobro i stanjeno testo mazati paradajz pireom ili kečapom, narendati margarin i na njega ređati pizza šunku, trapist i i sečene šampinjone. Testo saviti u rolat, a zatim seći na kriške i slagati u pleh sa parčetom margarina. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Pred kraj pečenja, svaku krišku premazati jajetom i ostaviti još 5 minuta da se zapeče. Ta-da!

Nešto slatko i mirisno – Banini kolači

Za Banini kolače vam je potrebno:

  • 2 jaja
  • 2 šoljice za kafu šećera
  • 3 kesice vanilinog šećera
  • 2 šoljice za kafu( možete koristiti istu) ulja
  • Pola kesice praška za pecivo
  • 4 šolje za veeliku kafu brašna
  • Džem od kajsija

Dobro umutiti jaja, pa zatim dodati šećer i vanilin šećer. Ostaviti koji minut da se rastopi. U tu smesu dodati ulje, prašak za pecivo i brašno. Umutiti u gusto testo. Uzimati po malo testa i praviti kuglice. Ređati ih na podmazan pleh, zatim rukom napraviti udubljenje na sred kuglice ( tu stavljamo džem ) .

Peći 10 minuta na 180 stepeni.

Ukus iz davnina

Za ukus iz davnina vam je potrebno:

  • 2 baget hleba
  • Aleva paprika
  • Mast

Sećate se kako vam je deda, otac, majka, ili baka pričala kako nema ništa slađe od ‘ leba, masti i aleve paprike? E pa, ukoliko niste probali, ovo je apsolutno tačno! Ova poslastica iz davnina se vratila na naše trpeze u velikom stilu. Isecite bagete na tanke kriške i poređate u dekorativni tanjir ili nesto slično. Dekorativno. Bagete mazati sa malo masti i posuti alevom paprikom. Simple as that! A gosti ce biti oduševljeni!


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Preporučujemo:

Preporučujemo:

Koliko različitih načina za spremanje čaja znaš?

Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost naše kulture da u određeno vreme pijemo čaj i pravimo se Englezi. Vrlo verovatno većina nas i ne razmišlja o tome. Ipak, koliko različitih načina za spremanje čaja znaš? Znaš li uopšte...

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Koliko različitih načina za spremanje čaja znaš?

Odgovor na ovo pitanje i nije baš jednostavno dati. Nije baš kao da je osobenost naše kulture da u određeno vreme pijemo čaj i pravimo se Englezi. Vrlo verovatno većina nas i ne razmišlja o tome. Ipak, koliko različitih načina za spremanje čaja znaš? Znaš li uopšte...

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Lepinja, Rakija i Đetinja – kompletan vodič

Ukoliko bi se zaputili pravcem zapadnog kraja Srbije, sa osmišljenom rutom i planom obilaska, nezavisno od toga kojim putem dolazite, noge bi vas svakako dovele do Užica. Ne, moj grad nije velika turistička atrakcija, niti sam ja objaktivni posmatrač sa strane....

Šta sve kokos može da učini za vaše zdravlje?

Šta sve kokos može da učini za vaše zdravlje?

Kokosovo ulje spada u grupu super namirnica, čije blagodeti u službi zdravlja i lepote ljudi koriste stotinama godina. Zbog svog neobičnog sastava bogatog zasićenim masnim kiselinama, od kojih laurinska kiselina ima najvažniju ulogu, kokosovo ulje je višestruko...

Komentari: