Ljubiteljima stripa u Srbiji nikako ne treba predstavljati lik Dilana Doga, a za one koji ne znaju, Dilan je šarmantni detektiv koji uzima „neobične“ slučaje, tj. istražuje samo paranormalne pojave. Živi u Londonu sa svojim pomoćnikom Gručom. Ovaj strip junak rođen je davne 1986. godine od oca Ticijana Sklavija i objavljen od strane kuće Serđo Boneli Editore. Dilan, sada već kultni lik, ove godine slavi čak 30 godina.

Otkako je izašao, nakon samo par brojeva je doživeo veliku svetsku slavu. Od 1986. godine do danas, broj čitalaca je čak blago opao u Italiji, ali to nije uticalo na to da ovo bude jedan od najprodavanijih i najpopularnijih stripova u domovini, a i šire. Nekako se posebno poprimio na svim prostorima bivše Jugoslavije. Da li je to zbog osobina glavnog junaka i njegovih prijatelja ili tema koje se obrađuju, ne postoji tačno objašenje. Scenaristi i crtači su se vremenom smenjivali (lični favoriti: Mikele Meda i Nikola Mari), ali je duh stripa ostajao isti. Ovo pitanje ostavljeno je subjektivno na procenu čitaocima. U svakom slučaju, četvrtkom ga možete naći na kioscima u izdanju Veselog četvrtka i proveriti.

Iako žanrovski horor, Dilana retko čitamo bez imalo osmeha zbog njegovog vernog pomoćnika Gruča. Na meniju su razne triler priče, ali neretko imamo priliku da uživamo u pravom umetničkom delu što se tiče filozofije priče date epizode. Dilan i Gručo žive u ulici Krejven Roud 7, a zanimljivo je da u realnom svetu kafe koji se nalazi na ovoj adresi od 2013. godine nosi ime Dylan Dog.

 

Strip Dilan Dog ima veliki kulturni uticaj i čak ga je Umberto Eko čitao, ali to nije sprečilo Kevina Andrjua da ga potpuno upropasti u filmkoj adaptaciji iz 2010. godine pod nazivom „Dylan Dog: Dead of the night.“ Pored ove postoji još jedna iz 1994. godine po nazivom „Dellamorte Dellamore“ ovoga puta od strane italijanskog režisera Mikelea Soavija.

Povodom rođendana dragog nam junaka Svet stripa i Veseli četvrtak su objavili konkurs. Da bi ste učestvovali je potrebno napraviti ilustraciju slavljenika. Nagrade će biti dodeljene nakon rođendanske žurke koja će biti održana u sklopu tradicionalne manifestacije Kragujevac Comic Con, u Kragujevcu. Više o uslovima možete naći ovde. Nadamo se da nećete proći kao slikar iz episode „Naslikani košmar“. Srećno na konkursu!

Marija Brzić

🖊️ Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Oznake: , , , ,