Vekovima čaj već uveliko zamenjuje našu potrebu za supstancom bez mirisa, ukusa i boje. Dodatkom biljke Camelia sinensis u mlaku ili ključalu vodu, evropska aristokratija je početkom 17. veka spoznala čari ove droge sa Dalekog istoka i blago rečeno navukla se na nju.

Najpoznatiji po konzumiranju ove droge svakako su Englezi sa svojim ritualnim ispijanjem čaja u podne. Iako je francuska aristokratija prva počela praktikovati takve čajanke, ovaj običaj preselio se na suprotnu stranu Lamanša najverovatnije tek u 19. veku.

U prilogu vam dajemo uputstvo za tradicionalno ispijanje engleskog čaja i nekoliko inovativnih ideja ako budete želeli da žačinite svoj ritual i od njega napravite umetnost.

Uputstvo:

 Prvo čaj ili mleko, pitanje je sad? Kada sipate prvo čaj, mleko se onda samo najbolje rasporedi, nakon toga promešajte blago kašičicom od bližeg ruba šoljice do onog daljeg. Po bontonu kašičica nikada ne sme ostati u šoljici, već se odlaže sa desne strane tacne. Ako vaša šoljica ima dršku prihavatite je sa prednje strane palcem i kažiprstom, dok prsti nikako ne smeju proći kroz samu dršku. No, u slučaju da vaša šoljica nema dršku, trebalo bi je palcem obuhvatiti sa bliže strane, a kažiprstom sa one dalje, uspostavljajući ostalim prstima ravnotežu. Eh, sad, mali prst je već vaš izbor, u zavisnosti koliko aristokratski želite da se osetite.

caj

 

Kako od čaja napraviti umetnost:

ČajČajČajČajČajČajČajČaj

Dekoracija, hedonizam, način uživanja. Predmete koje ste videli na slideru iznad možete kupiti u pojedinim gift šopovima, a možete ih, što da ne, napraviti i sami. Sve što vam treba jeste, malo volje i dobrog raspoloženja.


Ukoliko vam se dopao ovaj članak, pročitajte i neki drugi. Nećete zažaliti!


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Tomić

🖊️ Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu