Crvena zvezda – zato što je fudbal ipak samo igra

Gotova je grupna faza lige šampiona. Što bi se “od milošte” reklo, ostali su samo najjači. Šesnaest ekipa iz sedam zemalja. Ovogodišnji član lige šampiona bila je i Crvena zvezda. Šampion Srbije od 1. kola je krčio sebi put ka društvu najbogatijih.

Taj put vodio ih je preko slabašnog, ali vrednog poštovanja, Spartaksa. Potom je usledilo demoliranje Suduve (ukupan rezultat iz dvomeča 5:0). Zatim je usledila borba na mišiće protiv slovačkog Spartaka iz Trnave ukupnim rezultatom 3:2. I konačno, dolazimo do antalogijskog dvomeča sa austrijskim Red Bul Salcburgom. Nakon prvog meča u Beogradu rezultat je bio 0:0. Ali, u Austriji sve je počelo loše po crveno bele. Više nego zasluženih 2:0 na poluvremenu trebalo je da posluže kao opomena igračima našeg šampiona. Trebalo je i učinilo je! Silni napadi ređali su se pred golom znatno skupljeg protivnika, a šansa za šansom izrodila je i gol. A onda još jedan. Taman za rezultat koji vodi Zvezdu u ligu šampiona. Taj rezultat je odbranjen i Zvezda se našla u najjačem klupskom takmičenju prvi put posle 26 godina. Prvi put od kada je Srbija samostalna.

Crvena zvezda je konačno tamo gde treba, među velikanima. Snovi o povratku bivšeg svetskog šampiona u Evropi su dosanjani.

 

Pričalo se…

 

Ali, postavljalo se pitanje. Šta sada?

Liga šampiona odavno je prestala biti društvo koje prati tradiciju i postala društvo koje prati berzu. Nju čine ekipe koje vrede 10 do 20 puta više od Zvezde. Sami igrači, individualno, “koštaju” više od celog zvezdinog tima. Novac koji se obrće u tom takmičenju odavno premašuje deset cifara. Ali, Zvezda se za to borila i izborila.

Došao je red na žreb. A on… on je bio… nemilosrdan i atraktivan.

Izvučeni su: PSG, francuski prvak i najbogatiji klub na svetu; Liverpul, prošlogodišnji finalista lige šampiona i Napoli, vicešampion Italije. Grupa je odmah prozvana “grupa smrti”. Tri podjednako moćne ekipe u istoj grupi. I pored njih jedan autsajder.

 

David VS Golijat?

 

Zvezda je polako bivala otpisivana. Šta da radi ekipa koja dolazi iz lige kao što je naša u elitnom takmičenju? Brojne su ekipe ulazile u ligu šampiona, a iz nje izlazile sa “krompirom” bodova i mrežom napunjenom do vrha. Ali ni David nije predao oružije pred Golijatom. Zvezda je došla da se bori!

Krcata Marakana sačekala je italijanskog predstavnika u atmosferi kakvu ni Vezuv ne pamti. Napadao je Napoli, to je istina. Dominirao je! Šanse su se ređale više na našoj, a poneka i na njihovoj strani. Prečka Insinjea trešće se još neko vreme na Marakani. Ali bod osvojen na startu takmičenja ostaće večno upisan u crveno beloj istoriji. Karlo Anćeloti se ponovo setio Zvezde.

Prvo gostovanje u ligi šampiona. Grad svetlosti, a u njemu Park prinčeva. Zvezda je stigla. Stigla mečki na ruku. 1,2,3 i sve tako do 6. “Prvi set” je gotov, mnogi su u šali komentarisali. Nejmar, Mbape, Kavani i Di Marija podsetili su nas na to kako izgleda kada se osmaci iživljavaju nad klincima u školskom dvorištu. Imali smo priliku da vidimo kolika je razlika između nas i njih. Kolika je razlika između našeg fudbala i onog što jeste fudbal. Barem ostaje utešni gol virtuoza Marina.

 

(Ne) igraj na Engleze

 

Treća utakmica, drugo gostovanje. Ovoga puta Liverpulu, vicešampionu Evrope. Što su u PSG-u Nejmar, Mbape i Kavani, to su u Liverpulu Salah, Mane i Firmino. Pred faraonom svi se klanjaju, on je bog na zemlji. Salahova dva gola to i potvrđuju. I druga dvojica su se upisala u listu strelaca. Evropa greške ne prašta, a Zvezda ih je opet pravila. Poker je odigran, 4 gola su nam spakovana. Ali ovoga puta bez utešnog za našeg predstavnika.

Isti protivnik, ali ovoga puta bojište je Marakana. Zvezda je postala predmet podsmeha, kako kod nas, tako i u Evropi. Bez preteranog entuzijazma čekao se, i ušlo u meč. A onda… NEBO SE OTVORILO, STADION JE EKSPLODIRAO. Prvo u 22. a onda i u 29. minutu utakmice. Oba puta nebo je otključao Milan Pavkov, novi ljubimac Delija. Borio se Liverpul, borila se, naravno, i Zvezda. Ali ostalo je nebo otvoreno sve do poslednjeg sudijskog zvižduka. Ostalo je otvoreno i nakon toga da guta dim iz baklji koje su dolazile sa stadiona. Jirgen Klop, ukrašen Natalijinom ramondom, gospodski je čestitao. Zvezda je pobedila. Zvezda je slavila. A još bitnije, obraz je sačuvala.

 

Opet taj Napoli…

 

Stvari u grupi C zahuktale su se onako kako niko nije očekivao. Da će biti neizvesno, znalo se. Ali i da će se Zvezda boriti za prolazak dalje predstavljalo je iznenađenje za sve. Na 230 km od čuvenog Barija, Zvezdu je čekao Napoli. Rešen da se osveti za prosute bodove u Beogradu. I kao po starom, lošem običaju, dve greške dva gola na poluvremenu. No, tada stvari u nogama uzima lucidni Marin. Počeo se igrati fudbala i prodavati sve one fore koje se skupljaju sa ulica. Jedna od njih, pomoću očiju, došla je do Bena koji ju je džentlmenski sproveo u mrežu. No, kada je najmanje trebalo, primljen je gol. Onako, iz vedra neba. Rezultat je ostao. Hrabrost nije nagrađena.

Poslednja utakmica u grupnoj fazi. Ali, ipak, sve je mirisalo na oproštaj iz Evrope. Marakana je bila spremna, popunjena do poslednjeg mesta. Koreografija, standardno najbolja u Evropi. Sve je bilo spremno za borbu sa vanzemaljcima. Samo je teorija još garantovala proleće u Evropi, ali niko o njoj u tom trenutku nije razmišljao. Meč je počeo. Meč se završio. Borila se Zvezda, napadala i stvarala šanse. Više nego u prvom meču sa PSG-om. Igrala je Zvezda fudbal i za sebe i za nas. A rezultat? Bio je 1:4 🙂 

Trenutno, jedna od tema jeste Liga šampiona koju bi činili samo bogati klubovi. U njoj ne bi bilo ispadanja i ne bi bilo mesta za druge, manje klubove. Razlog je taj što smatraju da ostatak Evrope ne može da se nosi sa najjačim klubovima iz Engleske, Španije, Francuske i još par njih. Ova tema je pokrenuta malo pred drugu utakmicu izmedju Zvezde i Liverpula. Znate rezultat. Znaju i oni. Upoznali su oni fantastičnog stratega i taktičara Vladana Milojevića, “mačku” na golu Milana Borjana, već pomenute Milana Pavkova i Marka Marina. Ma, upoznali su oni Crvenu Zvezdu!

Zvezda je završila učešće u evropskim takmičenjima za ovu sezonu. Dostojanstveno. David je pokazao zube svim Golijatima evropskog fudbala. Kako? Pa lepo. Jer, bez obzira na sav novac koji se “pumpa” u ekipe, fudbal je, ipak, samo igra.

 

Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Čemu sve služe matične ćelije?

Matične ćelije jesu posebna vrsta ćelija koju u organizmu možemo pronaći u pupčanoj vrpci po rođenju deteta ili koštanoj srži svakog čoveka. Postoji nekoliko vrsta istih. To su ćelije kojima organizam još nije odredio posebnu funkciju, te se one dalje razvijaju u...

Komentari: