Da li ste ikada obraćali pažnju na izgled pilota vazdušnih letelica? Tako je, nikada niste videli ili naišli na pilota koji ima bradu. Čudno? Nije, za to postoji par bitnih razloga. 

Zašto?

Prvi i najbitniji razlog toga što pilot ne može da prati određene tendencije današnje mode jeste bezbednost. Ukoliko dođe do ekstremnih situacija kada svi putnici i članovi posade moraju da iskoriste maske za kiseonik, pilot koji je najbitniji faktor neće moći da je stavi na lice prema pravilniku. Zbog brade kontakt između maske za kiseonik i lica pilota neće biti potpun, što znači da može ugroziti svoj život i život putnika. 

Johnny Barber: Svaki berberin treba da razvija svoj stil »

Drugi razlog jeste nepisano pravilo mnogih aviokompanija – fizički izgled. Pilot treba da uliva sigurnost i poverenje putnika. Prema brojnim istraživanjima, smatra se da čovek koji poseduje gustu bradu deluje agresivnije od onih koji je nemaju. Po našem mišljenju, ovakav zaključak pojedinih aviokompanija jeste samo jedan u nizu brojnih stereotipa.

A da li ipak može?

Neke aviokompanije su ipak malo liberalnije po tom pitanju, te dozvoljavaju pilotima da nose „5 o’clock“ brade. Međutim, ne prihvataju se izgovori u slučaju da je brada duža od dozvoljenog, a problem mora biti rešen pre početka leta. 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandar Simić

🖊️ Aleksandar Simić

Osnivač portala Lifehacker.rs. Hvala vam što nas čitate 🙂 Imate pitanje ili možda sugestiju? Pišite nam na e-mail adresu [email protected]

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: