Astrologija je često prisutna  kao vrsta zabave, razbibrige a ponekad i ozbiljnije analize. No, kako funkcioniše astrologija? Kako se snaći u obilju simbola i odakle početi?

Natalna karta

Šta je natalna karta? Natalna karta je prikaz položaja nebeskih tela na nebu u trenutku rođenja osobe. Pri tumačenju astrologije natalna karta je prva tačka. Dostupno je dosta programa na internetu koji omogućavaju uvid u natalnu kartu osobe uz samo par klikova. Za pravljenje natalne karte potrebni su podaci o mestu, datumu i času rođenja. Natalna karta se sastoji od 12 znakova, 12 kuća, planeta koje vladaju znakovima i aspekata koje planete prave.

 

 

U natalnoj karti leži odgovor na najčešće pitanje, a to je: Šta sam u podznaku?

Znak i podznak

Krug zodijaka se sastoji od 12 znakova. Znak osobe zavisi od perioda godine kada je rođena (npr. 18. februar- vodolija) a podznak zavisi od časa rođenja. U natalnoj karti, naš znak je obeležen simbolom sunca (Sun symbol.svg) , a podznak (ascendent) sa ASC. Znakovi se dele u četiri grupe: zemljani, vodeni, vatreni i vazdušni. Zemljani znakovi su: jarac, bik, devica. Vodeni znakovi su ribe, rak, škorpija. Vatreni znakovi su ovan, lav, strelac. Vazdušni su vodolija, blizanci i vaga. Zemljani znaci su kompatibilni sa vodenim znacima, a vatreni znaci su kompatibilni sa vazdušnim znacima. U krugu zodijaka, oni stoje jedni nasuprot drugih.

 

Kombinacije znaka i podznaka mogu biti razne, pa čak i isti znak može da se duplira (npr. znak- jarac i podznak- jarac). Samo kombinacija znaka i podznaka daju 144 kombinacije ličnosti (bez razmatranja ostalih delova natalne karte koji imaju veliki uticaj na horoskop jedne osobe). Osim podele po elementima, postoji i podela na kardinalne (ovan, rak, vaga i jarac ), promenljive (blizanci, devica, strelac i ribe) i fiksne (bik, lav, škoripija i vodolija ) znakove.

Astrologija budi radoznalost i pruža ogovore na razna, često nejasna i apstraktna pitanja, koja odgovaraju na nedoumice u vezi budućnosti ili nam pomažu da bolje razumemo sebe. Iz kojih razloga ljudi čitaju dnevni horoskop možete pročitati ovde.

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Katarina Starčević

🖊️ Katarina Starčević

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: