Predstavljamo vam neke od najinteresantnijih hibridnih sorti životinja. Većinom su nastajale posredstvom čovečje ruke, dok su retke one koje su nastale u divljini. 

”Jaglion”

jaglion

Jaglion (to bi bilo nešto kao ”jaglav”) predstavlja mešavinu nastalu ukrštanjem mužjaka jaguara i ženke lava.  2006. godine, dva jagliona su rođena u Ontariju, potomci crnog jaguara zvanog Diablo i lavice Lole. Lola i Diablo su odgajani zajedno i nerazdvojni su od malih nogu, te za ovo mešanje nije bilo potrebe za direktnim uplitanjem čoveka, već su mali jaglioni nastali iz čiste ljubavi.

”Leopon”

leopon

Zanimljiva mešavina ženke lava i mužjaka leoparda. Nastao je veštačkim ukrštanjem, a najuspešniji u stvaranju Leopona su Japanci i njihov Koshien Hanshin Park. Na osnovu podataka vezanih konkretno za japanske hibride, može se reći da su leoponi veći od leoparda, ali sa telom sličnijem leopardu i sa glavom koja najviše podseća na lava. Muškim leoponima narasta griva i do 20 cm dužine. Imaju braonkaste mrlje i rep sa ćubom na kraju, specifičan za lavove. Što se karaktera tiče, više su povukli na leoparde, s obzirom da mnogo vole da se kupaju i penju po drveću. 

Zebroidi

Zebroidi su potomci životinja ukrštenih sa zebrom. Te životinje su uglavnom konji ili magarci, ali postoje i druge kombinacije sa njima sličnim kopitarima. Zebroidi su interesantan primer hibrida stvorenih od vrsta koje poseduju značajno različit broj hromozoma. Na primer, konji imaju 64 hromozoma, a zebre između 32 i 44 (u zavisnosti od vrste). Sve u svemu, priroda im je dozvolila da opstanu.

Ligar

ligar

Ligar predstavlja hibridnu rasu nastalu mešanjem mužjaka lava i ženke tigra. Ligar je najveća životinja iz porodice mačaka, a prosečna težina ove odrasle mačke iznosi oko 400 kg. Zbog, kako naučnici kažu, umanjenih intelektualnih sposobnosti, ova velika cica maca ne bi mogla da preživi u divljini. 

Tigav (Tigon)

Tigav

Razlikuju se od ligara po tome što nastaju mešanjem ženke lava i mužjaka tigra. Genetski su, logično, veoma slični sa ligarima, ali postoji jedna ključna razlika. Naime, dokazano je da su za razliku od ligara koji su sterilni, tigavi plodni. Zabeležen je primerak druge generacije tigava u jednom zoološkom vrtu u Indiji.

Grolarni medved

Mešavina Grizli medveda i velikog polarnog medveda, ili kako bi neki rekli Grolarni medved, svakako je zverka koju ne biste voleli da sretnete u šumi. Interesantno je za ovu hibridnu vrstu, da se za razliku od većine hibrida koji uglavnom nastaju veštačkim ukrštanjem, ona sve češće javlja prirodno u divljini. Eksperti smatraju da je ova pojava opravdana, s obzirom da su zbog globalnog zagrevanja polarni medvedi primorani da napuštaju svoja prirodna staništa.

”Wholphin”

wholphin

Ukrštanjem kita ubice i delfina nastala je vrsta kojoj stvarno ne bi znali da damo ime na našem jeziku, al na engleskom je to wholphin. Trenutno se zna samo za dve žive jedinke ove vrste i obe su stanovnici Sea Life Park-a na Havajima. Wholphin je pokupio karakteristike i jedne i druge životinje, ali se najbolje može posmatrati kao neka zlatna sredina između kita ubice i delfina. Evo i jedan primer za to: Delfin ima 88 zuba, kit ubica 44 dok kod njihovog mešanca taj broj iznosi 66.

 Kama

kama2

Kama je hibrid dve životinje iz različitih krajeva sveta – kamile iz Azije i lame iz Južne Amerike. Kame su nastale veštačkom oplodnjom, prvi put u Centru za reprodukciju kamila u Dubajiu 1998. godine. Naučnici su želeli da kreiraju životinju veličine i snage kao kamila, sa fantastičnim mekim krznom i sa pozitivnim karakteristikama vezanima za temperament koji poseduje lama. Za razliku od mnogih hibridnih vrsta, kame nisu sterilne, pa uveliko postoje i farme ovih simpatičnih životinja.

Mule i mazge

  • Mazga

Mule i mazge su verovatno najrasprostranjeniji i najkorisniji hidridi na planeti. Mule su nastale mešanjem mužjaka magarca i ženke konja dok je kod mazge obrnuto. Uprkos svojoj osrednjoj veličini, poznato je da su to izrazito vredne i snažne životinje,  pouzdane su i poseduju veću inteligenciju od svojih čistokrvnih roditelja. Interesantno je da su sve muške mule i većina ženskih neplodne, tako da je za njihovu kontinuiranu egzistenciju direktno potrebna ljudska intervencija.


Ako vam se svideo članak, slobodno nas podržite i zapratite jednim lajkom FB stranice Lifehacker.rs, jer vi dragi čitaoci ste sve što imamo! Hvala! 🙂


Dušan Tomić

🖊️ Dušan Tomić

Kada ti crna mačka prelazi put to ukazuje na to da je životinja negde krenula…

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: