Niška tvrđava i grad Niš bili su od 14. do 16. juna domaćin srednjovekovnim vitezovima. Naime, ovog vikenda održan je međunarodni viteški festival pod nazivom Zaštitnici tvrđave. Učešće u ovoj kulturno-istorijskoj manifestaciji uzeli su brojni klubovi iz naše zemlje, ali i iz drugih država kao što su: Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Belgija… Tokom ova 3 dana, koliko je festival trajao, brojni posetioci imali su priliku da na delu uživaju u scenama srednjovekivnih bitaka, viteškim dvobojima, ali i da kroz druge brojne programe dožive čari srednjega veka.

1. dan

Pre svečanog otvaranja, svi učesnici su priredili defile, odnosno šetnju gradom u svojim kostimima koja je otpočela u 17 časova. Od 19 časova na scenu stupaju grupne borbe, praćene vitezovima naoružanim mačevima, sekirama, čekićima i ostalim oružjima.

2. dan

Drugi dan doneo je najviše uzbuđenja. Nakon kreativnih radionica namenjenim mališanima koje su trajale celog podneva, ponovo sa početkom u 19 časova nastupaju borbe. Odmah po njihovom okončanju kreće i turnir u dvobojima 1 na 1. Vitezovi su priredili sjajne borbe. Prvo mesto su na kraju, potpuno pravedno i zasluženo, podelili Miloš Cicmil i Dušan Hadžić. Nakon ovog spektakla usledila je prava poslastica za takmičare, ali i posetioce. Ispijanje piva u krčmi.

3. dan

Program poslednjeg dana počeo je u 11 časova takmičenjem u streličarstvu. Takmičari su prikazali zavidno umeće rukovanja lukom i strelom, a trofej namenjen pobedniku pripao je na kraju Aleksandru Vrndiću. Za kraj ostavljen je program za najmlađe, ceremonija proglašenja princeze i princa. 

Miloš Cicmolov-Crveni gavranovi

U pauzama između programa, posetioci su mogli da uživaju u razgledanju srednjovekovne pijace, maženju životinja, jahanju konja i brojnim drugim aktivnostima. Na raspolaganju su im bili i brojni suveniri koje su mogli kupiti po pristupačnim cenama. Svi učesnici turnira su rado pristajali da se slikaju u svojim kostimima sa onima koji su to od njih tražili. Cilj festivala, prema rečima predsednika opštine Crveni Krst, Miroslava Milutinovića, bio je da spreči pad u zaborav naših običaja i naše istorije. Ova tri dana mi smo predali Tvrđavu i ovaj prostor našim princezama, vitezovima, štitonošama, krčmarima i majstorima svog zanata, da pokažu našim sugrađanima kako se nekada živelo. Našim vitezovima u goste su došli vitezovi iz Hrvatske, Mađarske, Kanade, Slovenije i drugih zemalja  i ovaj turnir će biti interesantan, podvukao je na kraju.

 

Avatar

🖊️ Jovan Živković

Za ponos kažu da je najstariji i najopasniji od svih 7 smrtnih grehova. Zavist je verovatno najgora, a požuda najslađa. Meni je lenjost posebno draga 🙂

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: