Kakva pitanja pokreće, emocije izaziva i utisak ostavlja priča o konkubinama u 21. veku. U vreme kada su žene na vrhuncu svoje borbe za jednakosti i ravnopravnost. 

Naime televizijska serija “Sluškinjina priča” u produkciji HBO prati priču žene koja je primorana da živi kao konkubina pod teokratskom diktaturom. 

Da li je moguće jednim zakonom preko noći oduzeti ženama sva prava? Pravo na rad. Pravo odluke. Izbora. Mišljenja. I pretvoriti je u inkubator, kao da je odista mašina čija je jedina vrlina sposobnost rađanja dece. 

Sluškinjina priča

Radnja serije prati tužnu i potresnu priču jedne od zarobljenih žena u gradu-republici Galadu, nekadašnjim Sjedinjenim Državama. 

Glavna junakinja June, u jednom trenutku je imala supruga, ćerku, prijatelje, posao. U sledećem danu bez svega ostaje, i postajeo taoc jedne nove politike, uranja u košmar koji nikako ne može da shvati kao realnost. Kao jedna od stotine žena dovedenih u Galad prolazi obuku za svoju novu ulogu. Sluškinje čoveku i Bogu. Ona kao blagoslovena žena nagrađena mogućnošću produžetka vrste smeštena je u kuću jednog od moćnika gde će obavljati svoju jedinu funkciju, razmnožavanja. Kazna za odstupanje od bilo kog pravila bila bi javno vešanje ili izgnanstvo u radioaktivne poljane gde bi uz težak rad nastupila spora i bolna smrt. 

Duboko promišljena moralna priča

Sav pakao priređen jednom ljudskom biću, psihičkog i fizičkog mučenja protkan je molitvama i službom Bogu. Novonastalo društvo i grad okrenuti su religiji. Molitve su prisutne čak i za vreme zverskog čina, silovanja žena. Ponižene u svakom smislu, moralno i fizički, odvojene od svojih života uz mnoštvo ograničenja, javlja se tračak nade i mogućnosti spasa. 

Priča o suludom fundamentalizmu i militarizmu koji želi da vrati “tradicionalne vrednosti” zdrave porodice, stavlja ženu u podređen položaj, do sada neviđen i neproživljen. 

Kroz obe sezone vodi se borba za begom iz cele situacije. Fizička mučenja, sakaćenja i batinjanja padaju u senku pod psihičkom torturom i unutrašnjom borbom svake od zarobljenih žena. 

Da li ova priča može biti proročanstvo ili je istina u izmenjenom obliku, poruka je omiljene rečenice tetka Lidije “Gilad je u vama”.

Da li smo mi kao žene zaista dobile rat u ravnopravnosti? Hoćemo li ga ikad dobiti? Hoćemo li pobediti?

Da li će žene Gilada otpočeti revoluciju i postati vojska videćemo u trećoj sezoni. 

Premijerno na HBO 5. juna. U Srbiji na malim ekranima vec od 6. juna sa tri nove epizode. 

 

Ne mogu vam reći uživajte. Jer se uz ovu seriju ne uživa. Nego, zapitajte se. 

Milica Zec

🖊️ Milica Zec

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: