Kokosovo ulje jedan je od preparata koji se koristi u razne svrhe – od nege kose i kože do poliranja nameštaja. Najčešće se koristi u neprerađenoj varijanti, koja je poželjnija za upotrebu od prerađenog kokosovog ulja. Dobija se ceđenjem mesnate unutrašnjosti kokosa koji je obložen ljuskom po kojoj je jedinstven. 92% kokosa čine zasićene masne kiseline, za koje se smatra da mogu štetiti zdravlju, ali ipak, svi preporučuju upotrebu kokosovog ulja. Zašto? Zato što njegove zasićene masne kiseline ne prolaze kroz krvotok, već kroz creva odakle se šalju direktno u jetru i sagorevaju radi dobijanja energije. Zasićene masne kiseline kojima je kokos bogat razgrađuju se na slobodne masne kiseline, a one pomažu organizmu u borbi protiv virusa i bakterija. 

Kokos je jedna od retkih namirnica za koju se može reći da je podjednako korisna kada se upotrebi površinski i kada se unese direktno u organizam. Pripremili smo vam neke od najkorisnijih načina upotrebe kokosovog ulja.

Kokosovo ulje i…ishrana

Kao što je već rečeno, kokosovo ulje bogato je zasićenim masnim kiselinama. I mada ga nutricionisti baš i ne preporučuju, zaista se često upotrebljava u ishrani. Nije ga preporučljivo stavljati uvek i svuda, već samo kao dodatak i to u manjim količinama. Za pripremanje recepata koji ne zahtevaju kuvanje, poželjno je koristiti neprerađeno kokosovo ulje.

…kućni poslovi

Većini nas je verovatno slabo poznato da se kokosovo ulje može upotrebiti za „podmazivanje“ žica na gitari. Slična namena kokosovog ulja je za popravku rajfešlusa na garderobi i poliranje drvenog nameštaja. Kokosovim uljem takođe možete i ukloniti žvaku koja se zalepila za pantalone kada ste na nju slučajno seli negde ili iz kose jer…pa, to se nekako dogodilo. Veoma zgodan lifehack, zar ne?

kokosovo ulje

 

…kućni ljubimci

Iako zvuči neobično, za zdravlje vaše mace ili psa bilo bi veoma korisno kada biste im svakog dana u posudu sa vodom dodavali kašiku kokosovog ulja.

…zdravlje

Baš kao i za vašeg kućnog ljubimca, i za vas može biti veoma korisno da svakog jutra konzumirate kašiku kokosovog ulja. Takođe pomaže i pri infekciji uha – potrebno je samo da direktno u uho nanesete malo zagrejanog ulja. Kokosovim uljem mogu se tretirati različite infekcije kože, a korisno je i protiv peruti. Takođe, ubrzavanjem metabolizma doprinosi smanjenju telesne težine, i često ga u te svrhe koriste sportisti. Podiže energiju i brzo apsorbuje hranljive materije, poboljšavajući time i probavu. Sa ovim je povezana i karakteristika kokosovog ulja da kontroliše nivo holesterola u organizmu. Isto tako, kokosovo ulje je odlično detoksikaciono sredstvo, iz već navedenih razloga: ubrzava metabolizam i uklanja štetne mikrobe.

…nega kose i kože

Kokosovo ulje će doprineti jačanju vaše kose, ali omekšavanju i održavanju sjaja. Uklanja i perut, zbog čega se vaša kosa može potpuno preporoditi! Kada je reč o nezi kože, kokosovo ulje usporava starenje kože i stvaranje bora. Korisno je kada je u pitanju nega suve i ispucale kože, kao i lečenja spoljašnjih povreda i infekcija kože. Kokosovo ulje je takođe prirodan dezodorans i čini kožu ispod pazuha glatkom i mekom.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

🖊️ Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: