Lako sklapate prijateljstva, uživate u grupnim aktivnostima i s lakoćom razumete druge ljude? Ako ste se pronašli u ovome, velika je mogućnost da posedujete vrlo razvijenu interpersonalnu inteligenciju. Ali šta pod tim podrazumevamo? 

 

Znamo da je inteligencija sposobnost učenja na osnovu iskustva, prilagođavanja na nove situacije, razumevanja i korišćenja apstraktnih pojmova koji služe za snalaženje u novoj sredini. Usled velikog broja faktora koji utiču na inteligenciju, bilo je potrebno definisati više njenih dimenzija. 

Teorija multiple inteligencije

 

Američki psiholog Hauard Gardner tvorac je teorije višestruke (multiple) inteligencije. Inteligenciju definiše kao sposobnost za rešavanje problema i stvaranje proizvoda koji se cene u jednom ili više kulturnih okvira. Razlikuje 9 dimenzija inteligencije: 

 

  • Prostornu ili spacijalnu
  • Muzičku
  • Lingvističku ili verbalnu
  • Logičko-matematičku
  • Interpersonalnu
  • Intrapersonalnu
  • Telesno-kinestetičku
  • Naturalističku 
  • Egzistencijalnu ili duhovnu

 

Gardner tvrdi da IQ testovi ne uzimaju u obzir pun opseg ljudske inteligencije i da svi imamo individualne snage i slabosti koje oblikuju dimenzije višestruke inteligencije. 

 

Šta odlikuje interpersonalnu inteligenciju?

 

Sposobnost dobre interakcije sa drugim ljudima jedna je od bitnijih odlika interpersonalne inteligencije. Zahvaljujući ovoj vrsti inteligencije uspevamo da zapazimo kako se drugi ljudi osećaju, da tumačimo njihovo ponašanje i da ostvarimo sa njima dobru komunikaciju. 

Pojedinac je u mogućnosti da dobro organizuje najraznovrsnije aktivnosti za druge i sebe, da uživa u dinamičnim razgovorima, ume da zainteresuje druge i sve to zahvaljujući interpersonalnoj inteligenciji. Često ove osobe imaju ulogu vođe. 

 

 

Osoba kod koje je ova vrsta inteligencije dominantna voli da brine o drugima, saosećajna je, puna razumevanja i uvek će pronaći način da pomogne drugima. 

Razvijena interpersonalna inteligencija može biti od velikog značaja u mnogim profesijama. Tako ćemo često naići na izvrsne profesore, političare, terapeute, diplomate i trgovce sa veoma razvijenom baš ovom vrstom inteligencije.

 

Kako razviti interpersonalnu inteligenciju?

 

Da biste razvili interpersonalnu inteligenciju, najbitnije su dve stvari:

 

Budite saosećajni. Nije dovoljno samo slušati druge dok govore – stavite se u njihovu poziciju i zamislite kako biste reagovali da ste na njihovom mestu. Potrudite se da razumete drugu osobu sagledavši svet iz njene perspektive. 

 

 

Družite se. Druženje sa bliskim osobama je lepo i svakako je od velikog značaja za interpersonalnu inteligenciju. Međutim, ono što će u najvećoj meri doprineti njenom razvoju jeste upoznavanje novih ljudi. Započnite razgovor sa nepoznatom osobom dok čekate autobus. Proćaskajte sa nekim dok čekate red u prodavnici. Izađite iz svoje zone komfora i usudite se na druženje. Nećete se pokajati. 

 

 

 


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Milica Stefanović

🖊️ Milica Stefanović

Ja sam poludeo, a imao sam i duge intervale užasne normalnosti.

-Edgar Alan Po

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu