Sreća je subjektivno stanje zadovoljstva životnom situacijom. To je povezano sa osećajem ispunjenosti i uživanja. Međutim, koliko često, ako posmatrate, vidite na ulici ili u prevozu nasmejana i raspoložena lica? Siguran sam, ne toliko često. I, priznećete, to nije baš najlepši i najpoželjniji prizor. Jer, istina je da život nije konstantno lak i blagonaklon, ali je ipak lep. Koncept, život kao muka i patnja je sa razlogom prevaziđen.

 

Zato, navodimo 3 psihološke metode koje mogu pomoći svakom čoveku da promeni život na bolje i to za samo 15 minuta:

1. Postavi sebi inspirativne ciljeve godinu dana unapred

Posao, školovanje i kućni oabeveze ponekad okupiraju svo naše vreme te zaboravljamo da u ovom svetu postoji još nešto sem svakodnevne rutine. Ako si se umorio i smorio, iskoristi 15 minuta kako bi smislio 12 malih avantura koji će ti pomoći da izađeš iz zone komfora. To može da bude, na primer, putovanje u susedni grad, skok sa padobranom ili prvi sastanak sa devojkom/momkom – odaberi šta je najprivlačnije za tebe.

Nakon što smislite 12 zanimljivih zadataka, obećajte sebi da ćete odraditi po jedan svaki mesec tokom godine. Počnite da pravite planove, ne ostavljajući za posle kako smišljeni zadaci ne bi ostali samo mrtvo slovo na papiru.

2. Usaglasi spisak ciljeva sa svojim snovima

Zamisli sebe za godinu, pet ili deset. Razmisli kako vidiš sebe u budućnosti kao i šta želiš da postigneš u ličnom i profesionalnom smislu. Zapiši svoje ideje. Posle ih uporedi sa svojom tekućom listom dela. Da li sve sa nje odgovara tvojim dugoročnim ciljevima. Ako ne, dodaj na spisak neophodne promene: nešto prebaci za kasnije ili otkaži, nešto dodaj. Najbolje je da uporediš spisak ciljeva sa svojim dugoročnim planovima svakodnevno ili bar jednom nedeljno.

3. Napravi kasicu-prasicu sreće

Nađi praznu teglu ili kutiju i napiši na njoj „Srećni momenti“. Seti se svega dobrog što ti se desilo u poslednje vreme. Zapiši to na malima listićima papira i stavi ih u teglu.

Svaki put kad se desi nešto radosno, dodaj to u kasicu-prasicu. Jednom u nekoliko meseci otvaraj je i seti se lepog iskustva. Samo obraćajući pažnju na ono lepo što imaš u svom životu, s vremenom ćeš optimističnije gledati na ovaj svet.

Aleksandar Penzin

🖊️ Aleksandar Penzin

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: