Neki ljudi tvrde da je Decembar jedan od najdepresivnijih meseci u godini. Zašto?

Uzimaju se neke stvari u obzir, malo Sunca, zamagljeni prozori, česte prehlade, stanje na bankovnom računu, nizak nivo motivacije i niz drugih faktora. Moraš napisati ciljeve i želje za narednu godinu, staviti tačku na loše navike koje si radio prethodnih meseci, podvući crtu i viditi gde se nalaziš u svom mikro svetu.

 

Budi proaktivan!

 

Stavljanje želja i ciljeva na papir nije jednostavan zadatak. Razmisli malo o svim tim tezama na belom papiru. Ako bi dopustio da budeš fleksibilniji moći ćeš da izađeš iz svoje konforne zone. Tada ćeš shvatiti da je Decembar mesec isti kao I svaki drugi, vreme prolazi, sve se menja, uskladi se sa vetrom koji te nosi levo I desno. Opusti se I prepusti se. Ne zaboravi, treba postaviti ciljeve I imati želje ali takođe razmisli o tome da izađeš iz svog okvira I prepustiš se nekim novim pričama. Ko zna gde bi taj put mogao da te odvede, naravno to je retoričko pitanje.

 

Uroni u sebe

 

Susret sa samim sobom te ne treba plašiti, ti najbolje znaš kako ćeš i zašto nešto uraditi, ishod je neizvestan. Nemoj postavljati ni prevelike ciljeve: ko si, šta si, kako stići od tačke A do tačke B itd.  Ostavi egergiju za kasnije a čuvaj je i za sutra. Kada ti nešto ne ide, nemoj misliti da nećeš uspeti i rešti taj algritam koji ti je u glavi. Verbalizuj ono što želiš i usudi se da prevaziđeš sebe. Nemoj misliti da nisi dobar i ne plaši se koga ćes sresti kada uroniš u sebe. Možda će to biti čudovište iz Loh Nesa, velika neman. Ali, postoji mogućnost da nađeš nešto mnogo lepše. Morsku zvezdu ili šarenu školjku a unuta biser. Za to je potrebno strpljenje i posvećenost. Prihvati se tog posla, prigrli sebe. Ishod je neizvestan ali rezultati istraživanja dubina su neverovatni. Dobro, možda pronađeš i to čudovište, pripitomi ga. Da li postoji strah? Postoji.Jer, svi se plaše onoga što nepoznaju. Poenta je u prihvatanju.

 

Donošenje odluka

 

Nakon preispitivanja sebe, kada utvrdiš šta je to što želiš, kreni u realizaciju. Nema čekanja. Seti se peščanog sata i razmisli o vremenu. Neguj entuzijazam i izađi iz konforne zone. Ipak, imaj na umu da nekada moraš napraviti pauzu ili ćeš pasti. Nemoj konstantno forsirati stvari. Lepo je imati kontrolu, ali ponekad je lepo I pustiti sve to i leteti. 

Sve ono što posadiš u jednoj godini već u sledećoj ćeš ubirati plodove iz bašte koju si kreirao.

 

I, za kraj..

 

Kada malo bolje razmisliš decembar nije loš mesec, on nije depresivan. Učini ga prijatnijim i dočekaj ga gostoprimljivo. Dobari domaćini će svoje goste učiniti veselijim. Sve je stvar percepcije. Začini ga najlepšim stvarima, čitanjem, muzikom, odlaskom u bioskop, šetnjompored reke dok je napolju pet ispod nule, uživaj u tim neopipljivam stvarima. Ne zaboravi, ti si domaćin, ti određuješ začine kojima ćeš obojiti dvanaesti mesec u godini.

Ne zaboravi da vrednuješ ono što imaš, taj svemir ispod obrva će obasjati i najmračniju šumu ako stalno ponavljaš reči ljubavi i sreće, to su te afirmacije koje čine život lepšim.

Jelena Vučković

🖊️ Jelena Vučković

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: