Kafa je veoma popularno piće u svim zemljama sveta, sprema se na različite načine i može poslužiti u raznorazne svrhe. Za nekoga predstavlja jutarnju radost, nekome pak najdraži napitak u društvu, a većina je koristi zbog nervne stimulacije jer povećava budnost i koncentraciju. No, pored svakodnevne upotrebe skrenućemo vam pažnju na nekoliko prednosti koje pruža ova supstanca.

– Bilo da vas muči neugodan miris iz frižidera ili iz sopstvenog automobila, kafa je idealan neutralizator. Talog kafe osušite i stavite ga u posudu koju možete držati u frižideru. S druge strane sveže mlevena kafa će upiti sve mirise koji se i nakon pranja uporno zadržavaju u automobilu. Stavite je u limenku na neko sigurno mesto gde se neće prevrnuti tokom vožnje. Kada su ruke u pitanju, uzmite talog ili nekoliko zrna kafe i dobro istrljajte dlanove dok ne uklonite neprijatne mirise od kuvanja, zatim isperite toplom vodom i sapunom.

– Kafa je veliki prijatelj uzgajanja biljaka. Ako negujete u stanu sobne biljke koje vole kisela tla poput kamelije ili ruže, dovoljno je da jedanput mesečno sipate u zemlju šoljicu taloga kafe jer je on obogaćuje kiseonikom, fosforom i drugim mineralima.

– Imate mačku za ljubimca? Mačke umeju da budu nestašne i katkad da iskopaju čitavu biljku u vrtu ili saksiji. Talog kafe pomešan sa korom pomorandže pospite po biljci. Verujte da joj mačka više neće prilaziti.

– Kafu možete koristiti i kada želite da se otarasite insekata kao što su moljci i mravi. Mesto na kome su se pojavili pospite talogom ispijene kafe.

– Želite da budete kreativni? Koristite kafu za bojenje manjih komada svetle odeće, belog papira i uskršnjih jaja.

– Uz ovaj čudotvorni napitak i ogrebotine na nameštaju lako nestaju. Pomešajte nekoliko kašika mlevene kafe sa istom količinom tople vode kako biste dobili gustu smesu. Dobijenu smesu utapkajte na oštećeno mesto i ponavljajte postupak dok se boja ne izjednači sa ostatkom površine.

– Kafa je dobar odmašćivač stoga je možete upotrebiti tokom pranja sudova. Nanesite je na sunđer i operite posudu. Možete pomešati malo detedženta sa talogom kafe radi boljeg učinka.

– Usled čišćenja grejnih tela kao što su kamin ili šporet na drva, pospite talog kafe preko pepela. Talog će „zalepiti“ pepeo da se ne rasprši i uprlja čitavu prostoriju.

– Za nežniji pol korisno je znati da kafa doprinosi lepšem sjaju kose i kože. Vlažni talog nakon ispijanja jutarnje kafe možete upotrebiti za mali piling lica. Da bi vaša kosa bila sjajnija, pospite suvu i čistu kosu ohlađenom „jačom“ kafom. Ostavite da deluje 20 minuta pa isperite. Ponavljajte ovaj postupak nedelju dana za veći sjaj kose.

– Na kraju, ako idete na „dejt“, a nemate pri ruci žvake, dobro će vam poslužiti i zrno kafe kao osveživač daha. Iskoristite zrno kafe kao bombonu nekoliko minuta i dah će vam ponovo biti svež. 

Milica Tomić

🖊️ Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu