Danas ako ne završiš fakultet nisi niko i ništa, ali svakako da se za ogroman broj poslova traži fakultetska diploma. Obrazovanje je ključno za svakoga, pa makar i da nije visoko. Današnje doba donosi teškoće pri zamišljanju bilo čega besplatnog, pa i obrazovanja. Ipak, postoje zemlje u kojima je obrazovanje potpuno besplatno.

Nemačka

Istina je da će se ovo uskoro promeniti. Međutim, samo za neke jugozapadne nemačke univerzitete. Pravilo glasi da će svi oni koji nisu Nemci morati da plate školarinu od 1500 evra po semestru. Ostatak Nemačke bi trebalo da i posle jeseni 2017. godine nastavi da pruža besplatno obrazovanje studentima, kao što i čini od 2014. godine. Podržavaju i kurseve na engleskom jeziku.

Finska, Švedska, Norveška i Danska

Skandinavske zemlje su već uveliko poznate po svojim programima besplatnog obrazovanja. Finska je nudila besplatne programe za sve studente, bez obzira na to odakle su. Promenu uvode za jesenji semestar 2017. kada će međunarodni studenti moraju, kao u Nemačkoj, da plaćaju 1500 po semestru. Za studente iz Evropske unije, Švedska i Danska nude besplatno obrazovanje. Jedina zemlja u kojoj ste dobrodošli bez obzira na to odakle ste je Norveška. Postoji ipak jedna caka – morate da znate norveški.

Austrija

Austrija odobrava besplatne studije za državljane Evropske unije. Bez obzira na to što nismo zemlja članica, godišnja školarina iznosi 730 evra, što je ipak dosta pristupačnije od mnogih fakulteta u Srbiji. Dobra stvar je što postoje kursevi držani na engleskom jeziku, ali su uglavnom za više stepene od osnovnih studija.

Češka

Od svih nabrojanih do sada, češki jezik bi nam verovatno bilo najlakše da naučimo „od nule“. Ako se ikada upustite u ovaj pohod, obradovaće vas vest da Češka pruža besplatno obrazovanje svakome ko govori češki.

Italija

Italija ne nudi potpuno besplatno obrazovanje, ali je obrazovanje na godišnjem nivou ipak prilično jeftino. Cene se kreću od 850 do 1000 evra. Nasuprot tome, Italijini se ne mogu pohvaliti jeftinoćom. To se lako može rešiti brojnim stipendijama koje se svake godine dodeljuju studentima.

Tajvan

Tajvan je na petom mestu liste gradova koji su finansijski pristupačni studentima. Pruža kurseve na engleskom jeziku, ali za godišnju školarinu treba izdvojiti ko 1500 evra.

Marija Brzić

🖊️ Marija Brzić

Ja sam u izvesnom smislu nešto između Boga i ničega.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu