Šta se sve krije iza imena Aleksandar Makedonski? Mogli bismo po mnogo čemu istaći nekadašnjeg helenskog kralja i neponovljivog vojskovođu, no skrenućemo vam pažnju na par detalja koji će na zanimljiv način zaokrušiti celinu vašega znanja o veličini ove itekako bitne ličnosti.

  1. Da razjasnimo nedoumice odmah na početku, Aleksandar Veliki rođen je u Peli, gradu u antičkoj Makedoniji. Međutim to nije država Makedonija koju danas poznajemo, već je to bio naziv za antičko kraljevstvo koje se nalazilo na najsevernijem delu Grčke. Kasnije je novoformirana država, današnja Makedonija, dobila naziv po ugledu na ovu geografsku regiju. Pitamo se koga onda predstavlja Ratnik na konju na trgu Makedonija u Skoplju.

Aleksandar

  1. Kada se prevede njegovo ime sa grčkog ispostavlja se da je Aleksandar bio “zaštitnik čoveka”. Alexo – odbrana, andr – čovek;

Aleksandar

  1. Aleksandrov otac, Filip II Makedonski unajmio je jednog od najznačajnijih grčkih filozofa Aristotela, da bude učitelj njegovom sinu.

Aleksandar

    1. Naime, Aleksandar Veliki je osnovao oko sedamdeset gradova, od kojih dvadeset nosi naziv po njemu. Jedan od primera je dobro poznata Aleksandrija, dok je blizu reke Hidasp, na području današnjeg Pakistana bio grad Bukefala, nazvan nedugo nakon smrti njegovog konja – Bukefala.

Aleksandar

  1. Pitate se šta je zajedničko velikim vladarima kao što su Džingis Kan, Napoleon i Aleksandar Makedonski? Strah od mačaka.

Aleksandar

  1. S obzirom da od svoje prve pobede sa osamnaest godina pa do smrti nije izgubio nijednu bitku, nije ni čudo što mnogo vojne akademije i dan danas praktikuju vojne taktike i strategije Aleksandra Velikog.

Aleksandar

  1. Aleksandar Makedonski prvi je čovek koji je uspeo da reši Gordijev čvor, ali na svoj način – isekao ga je mačem.

Aleksandar

  1. Sinovi Fidela Kastra dobili su imena po ovom velikom antičkom osvajaču : Aleksis, Alehandro, Aleksandar.

Aleksandar

  1. Aleksandar je jednom prilikom održao takmičenje u ispijanju alkohola među svojim vojnicima. Nakon te večeri, 42 vojnika umrla su od trovanja alkoholom.

Aleksandar

     10. Zamislite, Aleksandar i Ziggy Stardust imaju nešto zajedničko – dva različita oka. Dok je kod Aleksandra Velikog ovo bilo posledica heterohromije, Dejvid Bouvi je imao anizokorijuDo anizokorije dolazi kada se jedna zenica raširi znatno više od druge, te se oko čini tamnije nego što zaista jeste. 

Aleksandar

Milica Tomić

🖊️ Milica Tomić

Pored čula mirisa, kao glavnog saputnika kroz život, ona se ipak najbolje snalazi kada igra.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: