Ne treba da vas iznenadi kada čujete kako je Google-ov pregledač Chrome daleko ispred konkurenata, i da se najčešće koristi za pristup internetu. Ipak postoji 9 funkcija ovog programa za koje zna mali broj ljudi.

 

1.Konvertacija različitih veličina i kalkulator

Često se dešava da ste u nekoj žurbi i da nemate vremena da tražite programe za konvertovanje različitih veličina ili da otvarate kalkulator. Za to su u Google-u dodali jednu jako korisnu funkciju: mogućnost da u polju gde unosite web adrese ili pretražujete internet lako i brzo konvertujete veličine i računate. Naprimer, dovoljno je da ukucate 30c=f da bi saznali koliko iznosi temperatura u jedinicama farenhajta.

 

2. Pretvaranje pretraživača u Notes

Sigurno ste imali priliku da „surfujete“ netom i da vam se neko javi na telefon, a vi morate hitno negde da zapišete podatke. Postoji idealno rešenje za ovu vrstu problema. Dovoljno je da u polje za unos web adresa ukucate sledeću komandu i da pritisnete enter kako bi vam se pojavio notes: data:text/html. Da ne bi morali stalno da unosite ovaj teskt u sličnim prilikama, preporučujemo vam da ovaj link dodate u „omiljeno“.

 

3. Petraga na konkretnim sajtovima

Ako nećete da pretražujete čitav web, nego hoćete recimo da pronadjete neki članak na jednom sajtu, dovoljno je da ukucate komandu site: i posle nje da unesete reči za pretragu.

 

4. Pretraga unutar Gmail pošte

Google-ov servis za elektronsku poštu se pojavio još odavno, u doba kada je korišćenje računara za mnoge od nas bila samo misaona imenica. Gmail je prvo „sanduče“ na tržištu koje poseduje toliko razumljiv interfejs, zbog čega ima veliku popularnost. Zato sigurno i vi imate vaš Gmail nalog. Da ne biste stalno ulazili preko web adrese i trošili svoje dragoceno vreme, programeri iz Google-a su našli rešenje:

Pritisnite desni taster miša na polju za unos web adrese i izaberite Edit Search Engines
Dodajte „new search engine“ i imenujte ga Gmail
Dodajte ključnu reč, kao recimo google mail
Umesto URL adrese ubacite sledeći sadržaj : http://mail.google.com/mail/ca/u/0/#apps/%s

Sledeći put kada poželite nešto da nađete u „sandučetu“ unesite u polje za web adrese gmail.com i pritisnite Tab

 

5. Otvaranje prozora za slanje pošte

Malo je komplikovano svaki put ulaziti na sajt, i tražiti opciju za slanje novog pisma. Zato postoji jedna odlična funkcija: u polje za unos web adrese napišite mailto: i automatski će iskočiti prozor za slanje elektronske pošte.

 

6. Informacija o bezbednosti sajta

Ako sumnjate da sajt na koji ste ušli može da naškodi vašim podacima, iskoristite opciju provere bezbednosti. Da biste utvrdili pouzdanost web adrese, pritisnite na ikonu koja je raspoložena levo od adrese sajta koju ste uneli u polje za pretragu.

 

7. Poništavanje formatiranja teksta

Ako često kopirate podatke sa web adresa, onda ste sigurno imali problem vezan za format. Da biste vratili tekst u pvobitno stanje, kopirajte ga u polje za pretragu, pa ga već odande kopirajte na sledeću destinaciju.

 

8. File Manager

Da, u Google Chrome-u postoji alternativa Windows Exploreru, ili Finder-u sa Mac OS X. Za aktivaciju ukucajte C:/ ako ste korisnik Windows-a, a ako ste korisnik Mac-a ili Linux sistema ukucajte file://localhost

 

9. Drag-n-Drop pretraga

Ako nemate želju da manipulišete sa raznim komandama  Google Chrome-a vezanih za pretragu, možete jednostavno „prevući“ željeni tekst u polje za pretragu i pritisnuti Enter.

 

Aleksandar Simić

🖊️ Aleksandar Simić

Osnivač portala Lifehacker.rs. Hvala vam što nas čitate 🙂 Imate pitanje ili možda sugestiju? Pišite nam na e-mail adresu [email protected]

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: