Među nama ima onih odgovornijih i manje odgovornih učenika ili studenata, ali činjenica je da ponekad učenje zaista “ne ide”. Zašto je tako, ne možemo znati sa sigurnošću jer mogućnosti ima mnogo, i previše. Umorni smo, gladni, neispavani, neraspoloženi, napolju pada kiša, uspavali smo se i zakasnili na predavanje. U prevozu je gužva, u pekari nije bilo našeg omiljenog peciva i, uopšte, dan je katastrofalan. Kako učiti po takvom danu? Lifehacker će vam pomoći da se bolje organizujete u svim uslovima, i da pronađete motivaciju za bolje učenje.

Unesite malo boje u učenje

Većina knjiga i skripti (da li smem da otkrijem da koristimo i skripte?!) je monotona i bezlična. Mnogi od nas, u nedostatku novca, kupuju polovne ili kopirane knjige. Njih je i te kako moguće personalizovati, i možda su najbolje sredstvo za to markeri u boji samolepljivi stikeri. Osim što će vam gradivo učiniti interesantnijim, ova jednostavna pomagala pomoći će vam da razlikujete delove gradiva i na taj način ih bolje memorišete.

Preslišavanje

Za sve one koji teško uče i teško se koncentrišu, preslišavanje može biti rešenje problema. Uvek pre učenja iščitajte gradivo jednom i podvucite bitne delove (ne više od 25% teksta). Možete usput hvatati beleške i zapisivati neka svoja razmišljanja u pomoćnu svesku. Nakon što sve pročitate jednom, proverite koliko ste zapamtili postavljajući sebi jednostavna pitanja poput: Šta je tema ove lekcije? Koji su ključni pojmovi? Mogu li da izlistam neku podelu iz teksta? Praktikujte preslišavanje nakon svakog prelaženja i potrudite se da to bude sa što većim razumevanjem!

Muzika

Praksa je pokazala da slušanje muzike može da pomogne zapamćivanje gradiva. Ipak, poželjno je da to bude isključivo klasična muzika ili kompozicije sporijeg ritma, i da se ne puštaju suviše glasno. Slušalice stavite ako baš morate ili ako ste u čitaonici.

Pauze su neophodne

Nekad znamo da sedimo nad knjigom satima, bez pauze, a potom se žalimo što nismo ništa naučili. Potrebno je shvatiti da su pauze neophodne, kako bi naš mozak odmorio i pripremio se za novu sekvencu učenja. Praktikujte kratke pauze “da protegnete noge”, ispušite cigaru ili kupite kafu. Jedan od zanimljivih lifehackova je nošenje vode u malim flašama (0.25l)- bićete prinuđeni da je češće punite vodom i na taj način pravite pauzu.

Audio zapis teksta

Jedna od manje poznatih opcija je snimanje svog glasa dok čitate tekst, tako da ga posle možete preslušavati u prevozu, dok čekate u redu u menzi ili pred spavanje i na taj način učiti bez nekog posebnog učenja.

Ukoliko vam se svideo članak, pročitajte i sledeće na sličnu temu:
Da li muzika pozitivno deluje na pamćenje/učenje?
Pomodoro tehnika: Pomoću paradajza do znanja


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Aleksandra Milosavljević

🖊️ Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: