Srčani udar je ubica broj jedan dvadeset i prvog veka. Brz život pun stresa, pušenje, nezdrava ishrana i nedovoljno fizičke aktivnosti doveli  su do toga da se Srbija nađe na trećem mestu u Evropi po broju srčanih bolesnika. Istraživanje švedskih naučnika je pokazalo da je decembar mesec u kom je srčani udar najčešći, pa je pravi trenutak da se informišemo o simptomima, ali i prvoj pomoći kod srčanog udara.

Srčani udar ili akutni infarkt miokarda je prestanak rada srčanog mišića usled prestanka cirkulacje krvi kroz arteriju.  Najvažniji faktori rizika od srčanog udara su: nasleđe, godine života, pušenje, povišen krvni pritisak, masnoća u krvi i gojaznost.

Simptomi

Simptomi srčanog udara mogu se razlikovati u zavisnosti od pola i starosti osobe. Navešćemo samo neke od najčešćih. Prvi i najčešći simptom srčanog udara je bol u grudima koji se javlja ujutru, kao posledica fizičkog umora ili obilnog obroka. Može biti različitog itenziteta i trajanja. Bol se vrlo često prenosi na levu ruku i rame, viličnu kost ili leđa. Još neki od čestih simptoma su kratkoća daha, zamor, mučnina, vrtoglavica i osećaj teskobe.

srčani udar

Simptomi

Važno je napomenuti da srčani udar može nastupiti i iznenadno, bez prethodnih upozorenja, ali najčešće nastupa postepeno. Česta je pojava da srčani udar nastupi i bez bilo kakvih simptoma i da se oni otkriju tek kasnije, tokom pregleda.

Prva pomoć

Kada je reč o prvoj pomoći kod srčanog udara, najvažnije je ostati smiren. Osoba koja sumnja da ima srčani udar mora odmah leći i opustiti se. U slučaju da već boluje od srčane anomalije, mora odmah uzeti propisanu terapiju, u suprotnom se preporučuje aspirin. Ako se bol ne smanjuje, potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć.

U slučaju da se nalazite u prisustvu osobe koja sumnja na srčani udar, najvažnije je ne paničiti i ostati pribran. Bolesnika nemojte ostavljati samog, pozovite pomoć i pokušajte da umirite bolesnika.

Stvari se dodatno komplikuju ako je osoba koja doživljava srčani udar bez svesti. U trenutku kada srce prestane sa radom, u krvotoku ostaje kiseonika za oko četiri minuta. To nije mnogo vremena, zato je neophodno ostati pribran. Ono što možete da uradite, dok ne stigne pomoć stručnog lica, je da započnete reanimaciju, odnosno, masažu srca. Na taj način, vreme do dolaska hitne pomoći neće biti uzalud utrošeno, a osobi koja doživljava srčani udar može spasiti život.

Srčani udar je izuzetno stresna situacija kako za osobu koja to doživljava, tako i za okolinu, ali i za lekare. Prvih nekoliko sati nakon srčanog udara su najkritičniji, ali, ukoliko se simptomi prepoznaju na vreme, prva pomoć ukaže na pravi način i na vreme alarmiraju stručna lica, najgori scenario može biti izbegnut.

Izvori:

http://www.stetoskop.info/Akutni-infarkt-miokarda-Srcani-udar-610-s2-sickness.htm

http://www.naturala.hr/dobro-je-znati-prva-pomoc-kod-srcanog-udara/3005/

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/prva-pomoc-kod-infarkta/kjhrbnj


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Avatar

🖊️ Milena Radivojević

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: