Pokloni u poslednjem trenutku – Nova godina

Autor: Marija Brzić

Autor: Marija Brzić

Nova godina je za dva dana. Vodeći se starom crnogrskom „Sve što možeš danas, ostavi za sutra“, postoji verovatnoća pojavljivanja na proslavi sa rukama u džepovima. Nervoza ume da blokira kreativnost. Srećom, mnoge prodavnice i kućna radionica rade i 31. decembra. Evo par predloga šta pokloniti:

Društvene igre

Nezavisno od starosti, društvene igre će uvek biti popularne. Tinejdžeru će se sigurno dopasti ping-pong set. Starija populacija će se obradovati setu za poker. Pored koristi za poker u kućnim uslovima, karte mogu poslužiti i za druge igre. Za riziko, monopol ili tvister će mnogi reći da su prerasli, ali ipak većina neće odbiti priliku da se ponovo igra u društvu. Lepše pakovanje velikog ili džepnog šaha je isto odličan izbor, ali ukoliko znate da neko voli ovu igru.

Slatkiši i flaša pića

Bombonjera i vino su uvek tu. Jednostavnost slatkiša i alkohola je dobitna kombinacija. Poznati su kao neutralan poklon i savršen je za ljude koje slabije poznajemo ili ako je organizacija pala na više od jednog domaćina. Kada nekoga bolje poznajemo, nije neophodno odustati od ovog poklona. Slatkiši lepog izgleda se mogu kupiti na meru ili po komadu, upakovati u posebnu providnu kesicu i vezati ukrasnom trakom. Ukoliko želite da izgleda prisnije, možete spremiti jednostavne kolače i upakovati ih na sličan način. Kako ne biste nosili paran broj poklona, možete napraviti i karticu na kojoj pišu lepe želje za početak Nove godine.

Kalendar

Zvuči dosadno, ali ne i ovaj kalendar. Sećate li kako smo do pre desetak godina razvijali fotografije? Sada ih lako možete odštampati. Odštampane fotografije se mogu lepo poređati na malo deblji papir i pripojiti najobičnijem i najjeftinijem mogućem kalendaru koji možete da kupite. Draž zajedničkih trenutaka oživeće daleka sećanja koje ste stekli sa starim prijateljem. Ukoliko vam primalac poklona ipak nije družbenik/ca iz starih dana, svejedno možete postaviti zajedničke fotografije. Poklon će imati prelepu simboliku, a po funkcionalnosti i duhovnoj vrednosti pobeđuje većinu ostalih.

Modni detalji

Pokloni lične prirode umeju biti škakljiva tema. Nova godina je pored Božića i rođendana prilika da se dobije i ovakav poklon. Kako biste izbegli neprijatnost koja se zove različitost ukusa, a ipak poklonili nešto što će se koristiti i dopasti predlažemo klasiku. Klasika u modnom smislu se može iskazati kroz neutralne broševe, šal, ili komad nakita. Poklon ove vrste može da „ide uz sve“. Šal će biti praktičan u nadolazećim hladnim danima. Onaj koji želi da bude malo ekstravagantniji može pokloniti komad nekog materijala, za šta je svakako najlepša svila. Metar materijala neće izaći više od hiljadu i po dinara (mnogi su dosta jeftiniji od svile), a u isto vreme ostavlja utisak prefinjenosti i simpatične neozbiljnosti. Niko ne bi odbio večnu klasiku, ali ako baš dobro poznajete nečiji ukus možete se prepustiti biranju svakojakih dizajnova koji će odgovarati toj osobi.

Ozbiljan čovek

Starijim ljudima (50+) ili onima koji se tako osećaju se često teško može ugoditi. Oni su verovatno sve već videli ili imaju. Ne verujem da je neko voljan (ili ima, bar u ovim danima) da potroši preko 5000 hiljada da roditeljima ili prijatelju kupi neki tek izašao komad tehnologije ili igrice. Stoga, ono što će ih sigurno zadovoljiti je hrana. Otvoriti se za više vrsta sireva po 50 grama, nije neka stavka. Isto važi i za različite vrste sušenog mesa, ili mirišljavog sapuna. To se lepo upakuje u posude sa pregradama koje se mogu kupiti u radnjama koje prodaju plastiku i servirati primaocu sa mašnicom. Možete se i sami odvažiti i napraviti manje količine nekog suvog jela, zatim ga upakovati.

Pesma

Poklonite nekome pesmu! Ovo važi i za one koji nisu vični poeziji ili muzičkoj umetnosti. Na internetu se mogu naći razne stvari, pa tako i note za mnoge pesme. Za one koji žele da dodaju malo boja u svoj poklon, odštampani signal zvuka pesme (ili omiljenog dela) je isto odličan. Lako se može obraditi u fotošopu da bude u različitim bojama. Vizuelizacija muzike koja ima posebno značenje ili je prosto draga primaocu je savršen poklon za nepopravljive romantike i kreativne duše. Ako ste pri mogućnosti/vremenu možete je i uramiti.

Trovači

Za pušače je najlakše kupiti jeftin i praktičan poklon. Uvek možete pokloniti zanimljivu tabakeru koja u nekim prodavnicama ne prevazilazi 600 dinara. One otvaraju brda mogućnosti u stilovima. Dovoljno je da makar malo poznajete nekoga da znate, po recimo oblačenju, šta bi mu se u ovom dijapazonu dopalo. Isto važi i za kutijice za duvan. Ako ste pri parama, možete se odlučiti za lulu sa paketom duvana (posebnog za tu primenu), muštikle ili „fensi“ upaljače. Takođe, zahvalno je izdvojiti malo vremena i napraviti (ili kupiti, mada je baš skupo) futrolu od tkanine u koju bi bilo moguće smestiti duvan, filtere i rizle.

Za decu

Mali đavoli ili ne, oni očekuju velike stvari. Velike mogu biti male. Sećate li se svog detinjstva? Mnogi od nas su više uživali u zavrzlamama, nego u gotovim igračkama koje bismo ubrzo prevazišli. Bojanka sa pričom i ručno upakovane bojice, napočetku pomenute društvene igre ili zanimljive drvene skulpturice su vrlo dobar dečiji poklon. Mnoga deca ne dobiju prilike da se upoznaju sa ovakvim svetom. U vrlo mladim godinama svaka se informacija upija i kreativnost izbija iz svake pore bića. Vrlo je zahvalno dete upoznati sa Rubikovom kockom ili šahom. Sledeći zanimljiv poklon je portret. Ne zvuči tako, ali verovatno će biti presrećni što ga imaju, a to će im ostati kao lepa uspomena od vas. Dovoljno je samo da imate fotografiju mališana, a student likovne umetnosti ili slobodni umetnik koji je voljan da zaradi dodatnih 500 kinti će se verovatno naći. Ne obazirite šta će roditelji reći, dete će vas najverovatnije nakon isprobavanja poklona obožavati.


Ako niste do sada, zapratite našu Lifehacker.rs FB stranicu.


Preporučujemo:

Preporučujemo:

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Zanimanje budućnosti i starost stanoništva

Poslednjih godina kompjuterske i internet tehnologije napravile su bum na tržištu rada. Od programerskih veština do različitih vrsta dizajna. Kako otvorimo oglase za posao, možemo primetiti da je potražnja za ovakvim stručnjacima veoma velika. Takođe, različite škole,...

Transhumanizam ili humanizam savremenosti

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava vrednost i delatnost ljudskih bića. Sa druge strane, transhumanizam je filozofski pogled na svet koji smatra da ćemo sa tehnologijom u nekom trenutku u budućnosti postati više nego ljudi. Postoji izvorna...

Komentari: