Odavno je dokazano da čitanje poboljšava pamćenje i koncentraciju, proširuje vokabular pojedinca ali uz sve to ono i relaksira. Ovih nekoliko knjiga trebalo bi pročitati u slobodno vreme.

 

 

“Bludni sin” Čarls Bukovski

Čarls Bukovski je poznat po tome što stvari naziva svojim pravim imenom. Ovaj roman je njegova nezvanična autobiografija. Pun je kao što mu u samom nazivu stoji, bluda, razvrata, psovki. Dok čitate ovo delo smejaće te se dogodovštinama glavnog junaka ali će vam ga u isto vreme biti i žao jer je njegov život u suštini bolan i težak. Sve u svemu ovo roman koji se čita u jednom dahu.

 

“Zapisi iz podzemlja” F. M. Dostojevski

Ovo kratko delo puno je gorčine i potisnutog besa. Dostojevski koji je jedan od najboljih pisaca ikada i koji je nezvanični začetnik psihoanalize i u ovom delu stavlja fokus na unutrašnji monolog. Postavlja pitanja koja je svaki obrazovan čovek bar nekoliko puta sebi u životu postavio i na njih daje odgovor. Radnja se odvija u 19-om veku u carskoj Rusiji. Pravo remek-delo.

 

“Ognjena kapija” Stiven Presfild

Ovaj istorijski roman opisuje bitku kod Termopilskog klanca koja se odigrala 480. godine p.n.e izmedju grčke (Spartanaca) i persijske vojske. Presfild je jedan od onih autora koji vam svojim rečima mogu prikazati celokupnu sliku nekog događaja. On se prerušio u pripovedača koji je i sam učestvovao u ovom ratu. Ovaj roman je kako istorijskog tako i motivacionog karaktera. Autor je pored opisa bitke možda najbolje od svih ostalih opisao život Spartanaca, njihove vojne vežbe, odrastanje, zakone i čast.

 

“Hobit” Dž. R. R. Tolkin

Ovom delu je pored redovnih Tolkinovih obožavalaca popularizaciju donela istoimena filmska trilogija Pitera Džeksona. Oduvek je vladala diskusija da li je bolja knjiga ili film. Najbolje bi bilo i pročitati film i pogledati film. Tada se stvara jedna potpuna i realna slika. U suštini, ova knjiga je mnogo drugačija od filmskog ostvarenja jer je Piter Džekson modifikovao film, ubacivši neke nove likove i posvetivši pažnju završnici mnogo više nego što je to slučaj kod Tolkina. Tu vidimo da je Džekson izašao iz okvira fan rada. Knjiga se bavi dogodovštinama Bilba Baginsa tokom njegovog putovanja sa patuljcima, koji su krenuli da povrate svoju domovinu. Ukoliko volite naučnu fantastiku ovo je prava knjiga za vas.

 

“Moć sadašnjeg trenutka” Ekart Tol

Ovo delo spada u primenjenu psihologiju. Kao što na samoj korici knjige piše to je vodič za duhovno prosvetljenje. Tokom ovog dela potrebno je da se fokusirate na vašu sadašnjost i svesnost. Trebali bi da tokom čitanja osetite jednu drugu dimenziju svog uma i počnete drugačije da gledate stvari oko sebe. Ekart Tol će vam na veoma jednostavan i konstruktivan način obajsniti ko ste vi zapravo, koja je vaša svrha i koliko ste vi zapravo bitni za samu prirodu i ovaj univerzum. On postavlja pitanja i na njih daje odgovore, on traži od vas da počnete da gledate na stvari sa osmehom i divljenjem, i najviše od svega on vas vodi ka spoznaji bića i upoznaje vas sa vama samima. Svakako knjiga kojoj se morate vraćati i koja će vas iz korena promeniti.

Bogdan Antonić

🖊️ Bogdan Antonić

black and white

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: