Ljudski rod se sportom bavio od kad je sveta i veka, ali bacanje kamena s ramena je, u kombinaciji sa 21. vekom, pretvorilo sport u pravu malu umetničku disciplinu u kojoj dominiraju humor i originalnost. Predstavljamo vam par sportskih disciplina za koje sasvim sigurno niste čuli do sada.

PUSTIKS (POOHSTICKS)

poohsticksgfdg

Sport je „izmišljen“ u okviru knjige o medi Vini Puu, po kom je i dobio ime. Pravila igre su takva da se takmičenje održava na rečnom mostu, a igrači bacaju štapiće sa mosta na uzvodnoj strani reke. Onaj čiji štapić se prvi pojavi na nizvodnoj strani – jeste pobednik. Pustiks se na Temzi igra od 1894. godine.

ZORBING

zorbing

Takmičari ulaze u ogromnu plastičnu loptu i kotrljaju se niz ravnu površinu ili neku strmu padinu, čime se trka otežava. Interesantno je da u ovoj trci nema pobednika, jer se svako takmiči sam sa sobom. Zorbing mnogi svrstavaju u ekstremne sportove, mada ga zvanično (još uvek) nema na toj listi.

NOŠENJE ŽENA

gfdhfdshs

Tradicionalna sportska disciplina u Finskoj. Muškarci se takmiče u nošenju žena na leđima stazom dugačkom 253.5 metara, pri čemu nailaze na nekoliko suvih i jednu vodenu prepreku. Nagrada pobedniku su mobilni telefon i pivo (u litrima) koliko žena teži kilograma.

ŠAH-BOKS

chessboxing

Ovaj neobičan sport izmislio je Enki Bilal u svojoj knjizi „Froid Équateur“ (1992), a sastoji se u naizmeničnom igranju boksa i šaha – šah se igra 4 minuta, a potom boks 2 minuta. Jedan meč šah-boksa može trajati najviše 11 rundi, a završava se ili nokautom ili šah-matom.

BOSABOL

bosabol

Bosabol je kombinacija fudbala, odbojke na pesku i kapuere, a igra se na platformama na naduvavanje, koje podsećaju na one u zabavnim parkovima. U ovom sportu koriste se podjednako ruke i noge, a pravila su preuzeta uz odbojke. Tim čini 3-5 igrača, a bosabol je najpopularniji u Španiji.

TRKE KREVETIMA

Great Grove Bed Race in Coconut Grove Nov. 3rd, 2013. (Photo by Magicalphotos.com / Mitchell Zachs

Ovaj sport se tradicionalno praktikuje u Jorkširu još od 1965. godine. Ekipa sadrži 5 igrača, od kojih jedan leži na krevetu, a drugi ga „guraju“. Igrači donose sopstveni krevet, prethodno tematski ukrašen, a sama trka je dugačka 3km. Ono što ovaj sport čini specifičnim je činjenica da je glavni instrument krevet i da trkačka staza ima mnogo ponora i uspona.

Aleksandra Milosavljević

🖊️ Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu

Preporučujemo: