Ako ste avanturista i volite promene, a uvek ste se pitali gde biste to mogli da živite a da vam pruža dovoljnu dozu uzbuđenja u kombinaciji sa dobrom lokacijom, znajte da je to moguće i na mestima koja su…pa, pomalo neobična. Predstavljamo vam mesta koja možda na prvi pogled deluju čudno i(li) nepraktično, ali ne brinite, zabavna su!

1. MARLOT PARK- Ukoliko želite da vam orangutani iskaču iz frižidera ili se nastane ispod kreveta, za vas nema boljeg mesta za život od ovog! Grad u blizini Nacionalnog parka Kruger u Južnoj Africi sem ljudi nastanjuju, gle čuda, krokodili, nilski konji, lavovi i majmuni a ljudima je zabranjeno da stavljaju ograde oko svojih kuća. Uzbudljivo, nema šta!

marlothpark

2. MONOVI- Ovaj gradić u Nebraski ima samo jednog stanovnika, 80-godišnju Elzi Ajler. Sebe je proglasila gradonačelnicom, sama vodi biblioteku i kafanu, a proizvodi i sopstveni liker. Ona svake godine sastavlja plan za finansiranje grada kojim proračunava koliko će joj novca biti potrebno da plati četiri ulične svetiljke i druge komunalije. Monovi je idealno mesto za one koji žele da se produhove ili pak dožive neku drugu vrstu prosvetljenja!

monowi1

3. KOLMA- Poznatiji i kao „Grad mrtvih“, nalazi se u okrugu San Franciska a ovaj nadimak dobio je zbog toga što ima više od milion i po preminulih stanovnika, a samo 1800 živih. Do 1880. godine svih 26 grobalja u San Francisku bilo je popunjeno, a 1912. su svi ukopi premešteni u Kolmu. Zato danas njihov moto glasi: „Velika je stvar biti živ u Kolmi!“ Definitivno raj za sve ljubitelje okultnog i mističnog!

colmacemetery

4. LONGIRBAJEN- Nalazi se u Norveškoj i zvanično je najseverniji grad na svetu, a osim po tome poznat je i po činjenici da je tamo zabranjeno umreti! Čim se neki stanovnik teško razboli ili je na samrti, prebacuje se u neki drugi grad u Norveškoj a čak i da umre u Longirbajenu neće tu biti sahranjen. Stanovnicima je takođe dozvoljeno da se slobodno kreću sa puškama ili nekim drugim naoružanjem zbog polarnih medveda čija populacija iznosi preko 3000 primeraka. Ukoliko ste oduvek želeli da budete vlasnik nekog kul naoružanja (kalašnjikova na primer) a mrzi vas da jurite dozvolu – možda je krajnje vreme za selidbu u Longirbajen! I razmišljajte u stilu „Ako ikada umrem….“

gradlongirbajen

5. DIOGEN IZ BURETA? ŠTO DA NE!- Ako vam nijedan od predloga nije bio dovoljno inspirativan, preostaje vam jedino bure u kom možete živeti bilo gde bilo kada. Izuzetno praktično „mesto za život“ sa mnogo pogodnosti (ne plaćate kiriju). Ako je mogao čuveni Diogen, možete i vi! Ne morate baš hodati sa upaljenom svećom po danu „tražeći čoveka“, ali poruka je jasna. 

burad-civot

Aleksandra Milosavljević

🖊️ Aleksandra Milosavljević

Student psihologije. Pisac u pokušaju. Čovek u pokušaju.
Ono između je manje važno.

Zaprati nas na Fejsbuku

Zaprati nas na Instagramu